Tatlije



Ovo je jedan starinski slatkis, istocnjacki, vrlo ukusan i danas cesto predstavlja iznenadjenje za goste.

Potrebno je:

1/4 kg maslaca

1 zumance

4 supene kasike kiselog mleka, da ne bude vodeno

325 g brasna

400 g secera

400 ml vode

sok od pola limuna

Umutiti omeksali maslac, dodati zumance i kiselo mleko, sve to dobro smesati, pa dodati brasno i izraditi testo rukama.

Uzimati po komadic testa u sake posute brasnom, naciniti lopticu, spljostiti je na rapavu stranu rendeta i urolati da se dobije duguljast komad.

Staviti u blago podmazan pleh i peci u rerni zagrejanoj na 200 st. dok lepo ne porumene, a po potrebi smanjiti temperaturu na 180st., da ne pregore, treba da ostanu svetle boje. Peku se 15-20 minuta.

Secer skuvati sa vodom i limunovim sokom, da vri nekoliko minuta. Ja to uradim pre nego sto pocnem sa testom.

Izvaditi pecene tatlije iz rerne, pa ih vruce u plehu preliti hladnim sirupom i ostaviti da se ohlade. Kolacici ce upiti sav sirup ako je gusce skuvan, ili ce ostati nesto sirupa kao sto se meni desilo, jer je bio malo redji, ali to mi se svidjalo. Tatlije mogu trajati vise dana, ako ih ne pojedete  :)

Recept je iz Velikog narodnog kuvara, izdanje 1963.g.

Pravila sam ove kolacice i sa margarinom i kiselom pavlakom i celim jajetom i bili su odlicni.

Коментари

Популарни постови са овог блога

Posna baklava bez kora

Posna pizza za post na vodi

Posna lisnata pogaca od uvijenih spirala / Fasting puff cake of twisted spiral

Jedna sasvim obicna pogaca

Posna pita sa visnjama i grizom