Posni pilav sa karijem


Zato sto sam obecala sebi da cu, zbog mladih domacica, pisati kako spremam svako jelo i zato sto je jos uvek u toku post.

Potrebno je:

1 solja (zapremine 300 ml) pirinca

1 glavica crnog luka

1 veca sargarepa

3 solje vode ili supe

1 kasicica soli

1 kasicica suvog zacina

1 kasicica origana

1 ravna kasicica karija

biber po ukusu

ulje

persun

Glavicu luka sitno iseckati i uprziti na ulju. U toku przenja luka, dodati i sargarepu isecenu na kolutove.

Kad se luk lepo uprzi, dodati pirinac opran u sto vise voda (dok ne bude bistra, najmanje u 7 voda kazu nasi stari) i prziti dok pirinac ne pocne da se skuplja u grudvice.

Naliti vodom ili supom i dodati zacine. U slucaju da se dodaje supa, smanjiti kolicinu zacina osim karija.

Kad provri, dodati sitno iseckan persun i staviti u rernu zagrejanu na 200 st.Peci dok ne uvri sva voda i dok se lepo odozgo ne zapece, oko 30-45 min.

Za ovu kolicinu pirinca koristim plitku serpu br.22 , R 22).

Nekad sam pravila beli pilav, bez karija,(slika u donjem desnom uglu), a sada spremam sa karijem, jer se mojima to svidja, ali paziti da se ne pretera sa kolicinom, da se pirinas ne bi raskaskao.

U vreme posta mozete ga jesti sa nekom lepom salatom ili sa ribom u dane kada je ona dozvoljena.

Kad nije post, pilav je odlican prilog uz svako meso.

Популарни постови са овог блога

Ajvar

Pindjur

Posna lisnata pogaca od uvijenih spirala / Fasting puff cake of twisted spiral

Moja Bozicna cesnica

Moja Uskrsnja Pahulja pogaca