Posni pilav sa karijem


Zato sto sam obecala sebi da cu, zbog mladih domacica, pisati kako spremam svako jelo i zato sto je jos uvek u toku post.

Potrebno je:

1 solja (zapremine 300 ml) pirinca

1 glavica crnog luka

1 veca sargarepa

3 solje vode ili supe

1 kasicica soli

1 kasicica suvog zacina

1 kasicica origana

1 ravna kasicica karija

biber po ukusu

ulje

persun

Glavicu luka sitno iseckati i uprziti na ulju. U toku przenja luka, dodati i sargarepu isecenu na kolutove.

Kad se luk lepo uprzi, dodati pirinac opran u sto vise voda (dok ne bude bistra, najmanje u 7 voda kazu nasi stari) i prziti dok pirinac ne pocne da se skuplja u grudvice.

Naliti vodom ili supom i dodati zacine. U slucaju da se dodaje supa, smanjiti kolicinu zacina osim karija.

Kad provri, dodati sitno iseckan persun i staviti u rernu zagrejanu na 200 st.Peci dok ne uvri sva voda i dok se lepo odozgo ne zapece, oko 30-45 min.

Za ovu kolicinu pirinca koristim plitku serpu br.22 , R 22).

Nekad sam pravila beli pilav, bez karija,(slika u donjem desnom uglu), a sada spremam sa karijem, jer se mojima to svidja, ali paziti da se ne pretera sa kolicinom, da se pirinas ne bi raskaskao.

U vreme posta mozete ga jesti sa nekom lepom salatom ili sa ribom u dane kada je ona dozvoljena.

Kad nije post, pilav je odlican prilog uz svako meso.

Коментари

Популарни постови са овог блога

Posna baklava bez kora

Posna pizza za post na vodi

Posna lisnata pogaca od uvijenih spirala / Fasting puff cake of twisted spiral

Jedna sasvim obicna pogaca

Posna pita sa visnjama i grizom