Posan gust pasulj



Uglavnom se na posnim slavama sprema pasulj prebranac kao jedno od glavnih jela, ali mi ga i za slavu, a takodje i kad postimo , spremamo i sluzimo malo drugacije.

Ovo je mera za rucak, ali ne slavski.

Potrebno je:

500 g belog pasulja

1 glavica crnog luka

2-3 cesnja belog luka

1 suva ljuta papricica

suvi zacin, so, biber

slatka mlevena crvena paprika i ljuta tucana paprika

ulje

Uvece potopiti pasulj i ostaviti da odstoji preko noci.

Sutradan ga ocediti od te vode, naliti vodom i staviti da provri. Kad provri, i tu vodu baciti i naliti mlakom vodom za dalje kuvanje. Staviti u pasulj i malo ulja.Kad provri, staviti sitno naseckanu glavicu crnog luka i ljutu papricicu, ako jedete ljuto.

Ovako bi pasulj trebalo da se skuva relativno brzo, oko sat, sat i po vremena. Pred kraj kuvanja dodati zacine. U toku kuvanja, ako je potrebno, dolevati po malo mlake vode, jer pasulj treba da ostane gust.

Zaprsku praviti sa uljem, 2 pune kasike brasna i sitno iseckanim belim lukom koji dodate kad brasno porumeni. Gotovu zaprsku pomerite sa vatre i dodajte jednu punu kasicicu slatke mlevene crvene paprike i jednu kasicicu ljute tucane paprike. Naliti zaprsku u pasulj uz mesanje i ostaviti ga da se krscka 5-10 minuta na srednjoj temperaturi.

Za to vreme, zagrejati rernu na 200 st.

Prebaciti pasulj u zemljani ovalni sud, po zelji staviti odozgo 1-2 lista lorbera i staviti u rernu da se zapece, oko pola sata, dok ne dobije odozgo lepu pokoricu.

Prilikom sluzenja praviti preliv od ulja, slatke mlevene crvene paprije i ljute tucane paprike, tako sto u hladno ulje stavite papriku i sklonite sa vatre cim pocne da struji.

Коментари

Популарни постови са овог блога

Posna baklava bez kora

Posna pizza za post na vodi

Posna lisnata pogaca od uvijenih spirala / Fasting puff cake of twisted spiral

Jedna sasvim obicna pogaca

Posna pita sa visnjama i grizom