Moja druga posna pogaca po modelu Valentine Zurkan



Ovo je moj drugi pokusaj po modelu cuvene Valentine, a recept za testo je moj, od slavskog kolaca, samo malo manje vode. Ova pogaca je takodje posna kao i prethodna.

Potrebno je:

500 g brasna

250 ml mlake vode

25 g svezeg kvasca

malo ulja (do 50 ml)

1 kasicica soli

oko 100 g otopljenog biljnog margarina

1 kasicica secera



Podmesiti kvasac u mlakoj vodi sa jednom kasicicom secera i malo brasna.

Kad kvasac nadodje, zamesiti testo sa brasnom, solju i uljem. Pokriti i ostaviti da naraste.

Kad se testo udvostruci, premesiti ga i podeliti na cetiri dela. Svaki deo oklagijom razviti na precnik oko 22 cm.

Premazati prvi krug topljenim margarinom, staviti preko njega drugi, opet premazati, zatim treci i premazati i najzad odozgo cetvrti ne premazivati.

Obelezite krug kao na slici, 2-3 cm od ivice testa i podelite ga na 8 delova.

Zasecite testo do dna, kao na slici i
vadite latice, jednu po jednu prema spoljnoj strani. Lako se odvajaju, jer je testo premazano topljenim margarinom.

Kad ste izvadili sve latice, zasecite i ostatak testa do dna, kao na slici.


Zatim svaki od ovih 8 trouglova u sredini podelite ( isecite ) na pola, ali tako da ostane oko 1 cm do ivice testa.


Krenite prstima od centra i svaka dva  dela jednog trougla, uvijajte na suprotnu stranu jedno od drugoga.



Kad zavrsite sa oblikovanjem pogace, prebaciti je na podmazan pleh od sporeta i ostaviti da jos malo naraste, dok se ne zagreje rerna.

Rernu zagrejati na 200 c i premazati pogacu topljenim margarinom pre ubacivanja u rernu.

Peci oko 35 minuta.

Популарни постови са овог блога

Ajvar

Pindjur

Posna lisnata pogaca od uvijenih spirala / Fasting puff cake of twisted spiral

Moja Bozicna cesnica

Moja Uskrsnja Pahulja pogaca