Mladenčići


Nase majke i babe su nekad mesile mnogo jednostavnije mladencice nego sto mi danas cinimo, od obicnog hlebnog testa.
A i malo sam bolesna, pa sam ih danas mesila ovako :
800-900 g brasna
500 ml mlake vode
40 g svezeg kvasca
1 kasika secera
1 kasicica soli
1 mala soljica ulja (oko 150 ml )
med

Testo sam odmah zamesila tako sto sam izmrvila kvasac u sredinu i podmesila ga sa mlakom vodom i ostalim sastojcima.Testo treba da bude meko, zato sam napisala 800-900 g brasna, pocnite sa 800 g , pa dodajte po potrebi.
Pokrila sam i ostavila da naraste.
Kad je testo naraslo, premesila sa ga i podelila na 40 loptica.
Svaku lopticu sam rukama oblikovala i lagano spljostila.
Redjala u pleh od sporeta na papir za pecenje ne vodeci racuna da li ce se dodirivati kad narastu. Sve sam ih poredjala u jedan pleh i ostavila da narastu.
Kad su narasli, premazala sam ih vodom i pekla na 200 stepeni oko 30 minuta.
Pecene sam pokrila da malo odstoje i omeksaju, a onda ih premazala medom.
Bili su meki ko dusa, skoro sve smo ih pojeli dok su jos bili vruci.

Популарни постови са овог блога

Posna lisnata pogaca od uvijenih spirala / Fasting puff cake of twisted spiral

Moja Bozicna cesnica

Moja Uskrsnja Pahulja pogaca

Posna pogaca za Badnje vece

Pijano voce