Sladoled torta

U casopisu "Hrana i vino", pronasla sam je pod nazivom "Ledeno zadovoljstvo", a imam taj recept već 30 -ak godina i mislim da je to jedan od izvornih, a i najednostavnijih recepata za ovu tortu. Ja sam je pravila od 7 jaja, kao poslasticu uz nedeljni ručak. Za ozbiljnije prilike, pravila sam od 12 jaja, 4x3 korice, uz srazmerno povecanje ostalih sastojaka.

Potrebno je:

7 belanaca

7 kašika šećera

6 kašika brašna

1/2 kesice praška za pecivo

100 ml mleka zašećeronog sa malo šećera (1-2 kašike)

Za fil:

6 žumanaca

6 kašika brašna
7 kašika šećera

700 ml mleka

200 g margarina ili putera

1 kašika šećera u prahu

Za dekoraciju:

2 kesice šlaga od vanile, 300 ml mleka

1

Umutiti belanca sa šećerom, dodati brašno sa praškom za pecivo i izmešati varjačom. Peći u nauljenom i pobrašnjenom kalupu za torte, oko 30 min. na 200° (U rerni sa ventilatorom oko 20 min.)
2

Pečeni patispanj preseći na dve korice i preliti vrelim zašećerenim mlekom.
3

Fil skuvati od umućenih žumanaca, šećera, brašna, lagano sipajući u zagrejano mleko.
4

U ohladjeni fil dodati margarin umućen sa jednom kašikom šećera u prahu.
5

Korice filovati filom, a odozgo premazati umućenim šlagom od vanile.
6

Dobro ohladiti tortu pre služenja. Meni se dopada zbog toga sto nije mnogo slatka.


Популарни постови са овог блога

Ajvar

Posna lisnata pogaca od uvijenih spirala / Fasting puff cake of twisted spiral

Pindjur

Moja Bozicna cesnica

Moja Uskrsnja Pahulja pogaca