Posno varivo od graska


Obecala sam da cu za potrebe mladih domacica pisati kako kuvam svako jelo, pa evo kako ja spremam grasak i zato sto je post jos uvek u toku.

Potrebno je:

500 g graska

1 glavica crnog luka

2-3 cesnja belog luka

1 sargarepa

so, biber, suvi zacin

ulje i mlevena paprika za zaprsku

Grasak staviti da se dinsta sa malo vode i malo ulja. Kad provri,dodati sitno naseckani crni luk i na kolutove isecenu sargarepu. To mi je osnova, a po ukusu mozete dodati i drugo povrce koje volite. Ja zimi obavezno stavljam jednu solju (300 ml) paradajza iz flase od zimnice.

Posle 30-ak minuta dinstanja dodati zacine i naliti sa jos mlake vode. Treba mu otprilike jedan sat kuvanja.U toku kuvanja, po potrebi dodavati mlaku vodu, ali ne previse, jer grasak ne treba da bude mnogo corbast.

Zaprsku napraviti sa malo ulja, jednom kasikom brasna i sitno naseckanim belim lukom. Ne treba dugo prziti zaprsku, da malo porumeni, a onda skloniti sa vatre i dodati punu kasicicu mlevene crvene paprike. Zaprsku lagano sipati u grasak uz mesanje i ostaviti otklopljeno da se kuva jos 10-ak minuta, jer se posle zaprske jela vise ne poklapaju.

Grasak, posebno mladi moze se kuvati i bez zaprske.

Takodje, volim da spremam i beli grasak, kada pravim zaprsku od ulja, brasna i belog luka, bez mlevene paprike.

Ovakav grasak u vreme posta je fino glavno jelo, a inace moze da bude prilog svakom mesu koje volite. Naravno, grasak se moze kuvati i sa mesom, ako to zelite.

Prijatno!

Популарни постови са овог блога

Ajvar

Pindjur

Posna lisnata pogaca od uvijenih spirala / Fasting puff cake of twisted spiral

Moja Bozicna cesnica

Moja Uskrsnja Pahulja pogaca