Mladenčići



"22. marta po novom, a 9. marta po starom kalendaru, Sveta Pravoslavna Crkva slavi spomen na Sv. 40 Sevastijskih mucenika, praznik Mladenci. Svi su bili vojnici u rimskoj vojsci i verovali u Isusa Hrista. Kada nasta gonjenje u vreme Likinija, bili su izvedeni na sud pred vojvodu, a ovaj im zapreti da ce im uzeti cast vojnicku, nasta im jedan od njih, Sv. Kandid rece: "Ne samo cast vojnicku, no i tela nasa uzmi od nas i nista nam nije draze i cesnije od Hrista Boga nasega". Nakon toga vojvoda je naredio slugama da ih muce. Bacise ih vezane u jezero, i postavise straze, da nijedan ne bi izasao. Jezero se ledilo od mraza oko tela mucenika. Da bi muke bile jace, mucitelji zagrejase i osvetlise kupatilo ukraj jezera, na oci zamrznutim stradalnicima, ne bi li neko od njih pao u iskusenje da prizna rimske idole. Zaista, jedan od njih nije mogao da izdrzi muke, izasao je iz vode i usao u kupatilo. Ali, te noci pade neobicna svetlost s neba koja je razgrejala vodu i tela mucenika, a s tom svetloscu spustise se s neba 39 venaca na glave njihove. To je video jedan strazar s obale, pa se svukao, ispovedio ime Gospoda Hrista i usao u jezero da bi se i on udostojio onog cetrdesetog venca mesto izdajnika. I zaista na njega sidje taj poslednji venac. Sutradan se iznenadio ceo grad kad je video mucenike zive. Tada zle sudije naredise da ih prebiju a tela njihova da bace u vodu da ih hriscani ne bi uzeli. Treceg dana mucenici se javise mesnom episkopu Petru i pozvase ga da izvadi mosti njihove iz vode. U tamnoj noci episkop je sa svojim klirom stigao do jezera, i videse kako svetle mosti mucenicke. I svaka kost koja je bila odvojena od njihovog tela plivala je po povrsini i svetlila kao sveca. Pokupise ih i dostojno sahranise. A duse ovih mucenika odose Gospodu Isusu Hristu namucenom za sve nas i vaskrslom sa slavom.

U narodu je 22.mart poznatiji kao Mladenci i obeležavaju ga supružnici u prvoj godini braka.

Običaj je da se mese Mladenčići, 40 okruglih kolačića,čime se izražava zelja da brakovi sklopljeni te godine budu slatki. Peku se i premazuju medom.Pošto se mese u doba Velikog Uskršnjeg posta uvek se spremaju posni.

Ovde valja napomenuti da Mladenci uvek padaju uz post,i zato svaka gozba koja se sprema ovog dana, mora biti posna, radi zdravlja i napretka dece mladih supružnika."


A za ovakve mladencice, potrebno je :

600 g mekog belog psenicnog brašna

400 ml mlake vode

30 gr svezeg kvasca

2 kasicice secera

1 kasicica soli


3 kasike ulja

kora od limuna

med

Podmesiti kvasac sa mlakom vodom,secerom i malo brasna.Kad kvasac nadodje,zamesiti glatko testo sa brasnom,uljem i soli i sitno narendanom korom od limuna.Pokriti i ostaviti da stoji da naraste,oko 30 min.

Nadoslo testo razviti do debljine prsta i premazati omeksalim margarinom.Preklopiti i ostaviti da odstoji pokriveno 15-ak minuta.Postupak ponoviti jos dva puta.



Zatim razviti okruglu koru debljine 1-2 cm i vaditi casom ili kalupom pogacice.Treba da ih bude 40 komada i da se svo testo utrosi.Ja sam napravila 35 manjih i od ostatka testa,5 vecih pogacica.



Pogacice ostaviti u podmazanim plehovima da narastu jos oko 20-30 min.Pre pecenja,bocnuti svaku suvom grancicom bosiljka 4-5 puta i premazati uljem. Peci u rerni zagrejanoj na 200 stepeni oko 20 minuta.



Vruce mladencice premazati medom.


Коментари

Популарни постови са овог блога

Posna baklava bez kora

Posna pizza za post na vodi

Posna lisnata pogaca od uvijenih spirala / Fasting puff cake of twisted spiral

Jedna sasvim obicna pogaca

Posna pita sa visnjama i grizom