Moja prva posna pogaca po modelu Valentine Zurkan



Veliki sam ljubitelj pogaca i u zelji da napravim i vizuelno lepu posnu pogacu, ovo je moj prvi pokusaj po modelu cuvene Valentine, a recept za testo je moj, od slavskog kolaca, samo malo manje vode.

Potrebno je:

500 g brasna

250 ml mlake vode

25 g svezeg kvasca

malo ulja (do 50 ml)

1 kasicica soli

oko 100 g otopljenog biljnog margarina

1 kasicica secera


Podmesiti kvasac u mlakoj vodi sa jednom kasicicom secera i malo brasna.

Kad kvasac nadodje, zamesiti testo sa brasnom, solju i uljem. Pokriti i ostaviti da naraste.

Kad se testo udvostruci, premesiti ga i podeliti na cetiri dela. Svaki deo oklagijom razviti na precnik oko 22 cm.

Premazati prvi krug topljenim margarinom, staviti preko njega drugi, opet premazati, zatim treci i premazati i najzad odozgo cetvrti ne premazivati.


Nacrtajte nozem osam delova kao na slici. Ako treba, posluzite se lenjirem.


 Nacrtajte nozem zvezdu kao na slici, pomognite se lenjirom.


 Izrezite nozem do dna ove krajeve od zvezde, kao na slici. Prstima izbacujte unazad jednu po jednu "laticu", lako se odvajaju, jer je testo premazano topljenim margarinom. Uradite tako u krug na celoj pogaci.

 Kad ste izvukli sve "latice", oblikujte prstima ako ima nedostataka, da ivice ne ostanu zaobljene, tako ce se zvezda sama formirati, testo je tvrdje i lako se radi. Onda zarezite nozem ovu zvezdu odozgo kao na slici, ali ne do kraja u dubinu. Prenesite je u podmazan pleh od sporeta i ostavite 15-ak minuta da jos malo naraste. Za to vreme ukljucite rernu da se zagreva.



Rernu zagrejati na 200 c i premazati pogacu topljenim margarinom pre ubacivanja u rernu.




Peci oko 35 minuta.


 


Популарни постови са овог блога

Ajvar

Pindjur

Posna lisnata pogaca od uvijenih spirala / Fasting puff cake of twisted spiral

Moja Bozicna cesnica

Moja Uskrsnja Pahulja pogaca