Flija (filija, redaca)


Ovaj nas cuveni specijalitet, rekla bih etno specijalitet, moze se pripremati dvojako. U kosovskim kuhinjama preko kora pecenih pod sacem, preliva se rastopljen maslac, a u centralnosrpskim krajevima taj preliv je od kajmaka pomesanog sa izdrobljenim sirom. Recept je, takodje, od moje svekrve i potice sa Kosova, malo osavremenjen.

Potrebno je :

Tepsija br.28

800gr mekog belog psenicnog brasna

voda(oko 1.2l)

so

kasicica sode bikarbone

200-300gr kajmaka

200 gr sitnog sira

ulje


Od navedenih sastojaka umutiti glatko tecno testo,gusce nego za palacinke. Staviti ulje u tepsiju i zagrejati. Kutlacom sipati testo u tepsiju da pokrije dno. Staviti tepsiju u rernu da se zapece, na temperaturi od 220 stepeni. Kad se zapece, izvaditi tepsiju, premazati testo delom mesavine zagrejanog kajmaka pomesanog sa sitnim sirom i sipati novu kolicinu testa da se razlije po celoj tepsiji. Vratiti u rernu da se zapece ,ali prethodno iskljuciti donji grejac od rerne i nastaviti pecenje samo sa ukljucenim gornjim grejacem. Tako vaditi iz rerne tepsiju sa zapecenim testom, prelivati mesavinom i sipati nove kolicine testa, dok se ne utrosi testo i preliv-mesavina. Gotovu fliju iseci na kocke, premazati sa ostatkom preliva i vratiti u rernu na 2-3 min. Sluziti dok je topla, a meni se jako dopada i hladna.


Популарни постови са овог блога

Ajvar

Pindjur

Posna lisnata pogaca od uvijenih spirala / Fasting puff cake of twisted spiral

Moja Bozicna cesnica

Moja Uskrsnja Pahulja pogaca