Latice cveca, dvobojna pogaca od dve vrste brasna


Jedna moja kreacija, a pomogla mi je slika sa neta i pogaca mojih prijateljica Tanje Nikasinovic i Slavice Pejakovic.


Potrebno je :

525 g psenicnog brasna

175 g heljdinog brasna

35 g svezeg kvasaca

400 ml mleka

100 ml ulja

dva jaja za testo i jedno za premazivanje

laneno seme

oko 100 g mlecnog margarina za mazanje

so


Podeliti kvasac na pola i podmesiti na dva mesta sa po 200 ml toplog mleka, po jednom kasicicom secera i malo brasna.

Kad kvasci nadodju , zamesiti dva testa .

Prvo testo zamesiti sa 350 g psenicnog brasna, jednim jajetom, jednom ravnom kasicicom soli i 50 ml ulja. Pokriti i ostaviti da naraste.

Drugo testo za mesiti sa 175 g psenicnog brasna, 175 g heljdinog brasna, jednim jajetom, ujem i solju. Pokriti i ostaviti da naraste.

Kad testa narastu, svako podeliti na tri dela.

Jednu tamnu jufkicu ostaviti za sredinu i jedan sasvim mali komadic belog testa, takodje za sredinu.

Razviti jednu belu jufku u krug priblizno velicine tepsije u kojoj ce se peci, a ja sam pekla u tepsiji precnika 28 cm.

Premazati je topljenim margarinom.

Zatim razviti braon jufku, staviti preko bele i premazati.

Onda belu, pa braon i na kraju opet belu, koja se ne premazuje.

Prebaciti testo na papir za pecenje u tepsiji.

Iseci ga na 8 delova, ali ne do kraja, ostaviti oko 2 cm, kao na slici.


Oni koji su pravili cvet pogacu znaju da se svaki iseceni deo okrene unazad, a ovde cete svaku laticu posebno vracati unazad i razlistati sve isecene delove, kao na slici.



Onu jednu braon jufku koju smo ostavili za sredinu, takodje podelimo na tri dela.

Razvijemo male krugove velicine prazne sredine u tepsiji.

Stavimo tri kruga jedan na drugi uz premazivanje margarinom, osim zadnjeg.

Stavimo testo u sredinu tepsije, isecemo na 8 delova kao i kod prvog postupka, ali sada svaki deo kompletno prebacimo unazad, kao kad pravimo cvet pogacu.

U sredinu stavimo onaj mali beli deo testa koji smo spremili.



Pokrijemo pogacu, a kad napuni tepsiju, ukljucimo rernu na 200 stepeni.

Umutimo jedno jaje i premazemo samo bele delove pogace, a braon delove premazemo ostatkom topljenog margarina.

Sredinu posipamo lanenim semenom.



Pecemo oko 35 minuta.



Pogaca nema samo lep izgled, nego je i meka i ukusna.



Prijatno !

Коментари

Популарни постови са овог блога

Posna baklava bez kora

Posna pizza za post na vodi

Posna pita sa visnjama i grizom

Kuvani griz kao posna poslastica

Posna lisnata pogaca od uvijenih spirala / Fasting puff cake of twisted spiral