Posna corba od sociva (za post na vodi)


Socivo "spada u grupu zrnastih mahunarki, kao što su pasulj, grašak, bob...

Danas u svetu postoji oko četrdesetak sorti sočiva, koje se međusobno razlikuju po boji, veličini i obliku. Međutim, svima je zajedničko da ne sadrže zasićene masnoće i štetni holesterol, dok su izvanredan izvor rastvorljivih i nerastvorljivih vlakana.

Zbog visoke koncentracije vitamina B i velikih količina ugljenih hidrata, sočivo predstavlja i energetski vrednu namirnicu. Ova kombinacija sastojaka čini je idealnom za aktivne osobe, sportiste i ljude izložene velikim fizičkim naporima.

Sočivo se brže kuva, bogatije je belančevinama i ugljenim hidratima, ne zaostaje u vitaminima i mineralima, energetska vrednost mu je neznatno manja. Uz to, dobri poznavaoci tvrde da je sočivo ukusnije od pasulja. "

Zato je izuzetno korisno kuvati socivo i kod posta na vodi.

Za ovu corbicu potrebno je:

200-300 g sociva (lece)

1 glavica crnog luka

2-3 cesnja belog luka

1-2 sveze paprike ili iz tursije

2-3 sargarepe

zacinu po ukusu: so, biber, origano...

2 kasike brasna

1 kasicica crvene mlevene paprike

Socivo ocistiti-otrebiti, dobro isprati i staviti da se kuva. Zbog toga sto se vrlo brzo kuva, odmah dodati iseckani crni luk, paprike, sargarepu i beli luk. Pred kraj kuvanja, a to bude za 30-ak minuta, dodati zacine, razmutiti 2 kasike brasna u malo mlake vode, dodati kasicicu crvene mlevene paprike i time "zaprziti" corbu. Ostaviti da malo prokuva.

Socivo se lepo slaze i sa paradajzom, pa po ukusu mozete dodati i njega.

Популарни постови са овог блога

Ajvar

Posna lisnata pogaca od uvijenih spirala / Fasting puff cake of twisted spiral

Pindjur

Moja Bozicna cesnica

Moja Uskrsnja Pahulja pogaca