Moja cetvrta posna pogaca po modelu Valentine Zurkan
Ovo je moj cetvrti pokusaj po modelu cuvene Valentine, a recept za testo je moj, od slavskog kolaca, samo malo manje vode. Ova pogaca je takodje posna kao i tri prethodne.
Potrebno je:
500 g brasna
250 ml mlake vode
25 g svezeg kvasca
malo ulja (do 50 ml)
1 kasicica soli
oko 100 g otopljenog biljnog margarina
1 kasicica secera
Podmesiti kvasac u mlakoj vodi sa jednom kasicicom secera i malo brasna.
Kad kvasac nadodje, zamesiti testo sa brasnom, solju i uljem. Pokriti i ostaviti da naraste.
Kad se testo udvostruci, premesiti ga i podeliti na cetiri dela. Svaki deo oklagijom razviti na precnik oko 22 cm.
Premazati prvi krug topljenim margarinom, staviti preko njega drugi, opet premazati, zatim treci i premazati i najzad odozgo cetvrti ne premazivati.
Dalje raditi po postupku na slici, isecite testo na sesnaest delova, ali ne do kraja kruga. Svaki deo uvrtati i to u istom pravcu, ne kontra jedan od drugoga.
Ovaj model mi je bio najlaksi, jer me podseca na Gerber pogacu koju sam vec radila.
Pogacu sam oblikovala i pekla u tepsiji r-24. Ostaviti da jos malo naraste, dok se ne zagreje rerna.
Rernu zagrejati na 200 c i premazati pogacu topljenim margarinom pre ubacivanja u rernu.
Peci oko 35 minuta.
Коментари
Постави коментар