Pogaca sa pletenim pokrivacem

Jos jedna pogaca po modelu pletenja Valentine Zurkan. Ona , u stvari, mesi pite sa ovakvim pokrivacem, ali ja vise volim pogace.


Sastojci :

600 g brasna
30 g svezeg kvasca
1 kasicica secera
1 kasicica soli
200 ml mleka
200 ml jogurta
2 kasike ulja
1 jaje za testo i jedno za premazivanje
parce margarina ili putera

Podmesiti kvasac u mlakom mleku sa kasicicom secera i malo brasna. Kad kvasac naraste, zamesiti testo sa brasnom, solju, jajetom, jogurtom i uljem. Mesiti dok ne dobijete glatko testo, a onda pokriti i ostaviti da naraste. Kad testo naraste, premesiti ga.
Odvojiti trecinu testa. Od veceg dela testa oblikovati pogacu velicine tepsije r-28 cm i staviti je u tepsiju na papir za pecenje. Od one jedne trecine testa, razviti krug malo veci od velicine tepsije.
Zaseci na vise mesta, kao na slici.
Uzeti kraj od isecenog dela i ispod njega provuci prethodni iseceni deo.
Kroz ovu petlju, ispod provuci prethodno iseceni deo.
Tako raditi do sredine testa, a onda i na ostale tri strane testa.
Kad ste uradili ova cetiri pletenja, zaseci  opet na vise mesta polovine ovih cetvrtina i uraditi pletenje na isti nacin.

Da biste lakse prebacili , preklopite ga na pola i tako prenesite na pogacu u tepsiji koja se prethodno moze premazati parcetom topljenog margarina. Pokriti pogacu i ostaviti da jos malo raste. Zatim je prenazati umucenim jajetom.

Peci na 200 stepeni oko 35 minuta. Meni se desilo da  se pletenje na sredini testa odvojilo, ako pogledate video od Valentine, videcete da je ona stavljala metalne igle da bi to sve zadrzalo lepsu formu, ali ja to nisam radila, a i nemam takvu opremu :)
Ako nisam uspela da lepo objasnim, evo linka po kome sam ja plela :
https://www.youtube.com/watch?v=rejRLWhbZUI
 Ili ovde : http://cacinakuhinja.blogspot.com/2015/02/deutsche-untertitel.html





Коментари

Популарни постови са овог блога

Posna baklava bez kora

Posna pizza za post na vodi

Posna lisnata pogaca od uvijenih spirala / Fasting puff cake of twisted spiral

Jedna sasvim obicna pogaca

Posna pita sa visnjama i grizom