Lisnata pogaca


Ideja za izgled je sa neta, a recept za testo je moj. Da napomenem, ako zelimo savrsen izgled sa proporcijama, testo treba da bude tvrdje. Ja vise volim meko testo, pa zato nisam dobila savrsene proporcije, ali ne zalim, pogaca je preukusna.

Potrebno je :

800 g brasna

40 g svezeg kvasca

1 casa od jogurta mleka

1 casa jogurta

2 jaja

2-3 kasike ulja

1 kasicica secera

2 kasicice soli

100 g margarina

laneno seme

1 jaje za premazivanje





Podmesiti kvasac u mlakom mleku sa kasicicom secera i malo brasna. Kad kvasac nadodje, zamesiti testo sa brasnom, jajima, jogurtom i solju. Mesiti testo dok ne pocne da se odvaja od ruku i od zidova posude, a onda pokriti i ostaviti da naraste.

Kad se testo udvostruci, premesiti ga i podeliti na 6 delova-jufki. Od svake jufke razviti krug precnika oko 20 cm.
Stavljati krugove jedan na drugi i premazivati omeksalim margarinom, osim zadnjeg.

 Razviti koru precnika oko 50 cm. Iseci traku od kruga, sirine oko 2 cm i podeliti je na 8 dela. Od svakog dela uviti rolatic i poredjati ih u sredinu tepsije r-28 koju ste podmazali margarinom i stavili na dno papir za pecenje.
 Ostatak kruga urolati u rolat i seci na trouglove.
Trouglove poredjati kontra jedan od drugog, kao na slici.
Pokriti i ostaviti da jos malo naraste, oko 30 minuta.

 Premazati umucenim jajetom i posipati lanenim semenom.
Peci u rerni zagrejanoj na 200 stepeni oko 35 minuta.
Pokriti i ostaviti da se opusti.
Uzivajte!


Коментари

Популарни постови са овог блога

Posna baklava bez kora

Posna pizza za post na vodi

Posna lisnata pogaca od uvijenih spirala / Fasting puff cake of twisted spiral

Jedna sasvim obicna pogaca

Posna pita sa visnjama i grizom