Osnovni recept za mafine



Univerzalni recept za mafine dobila sam od prijateljice sa neta iz Svajcarske, koja je to prevela iz nekog kuvara i poslala mi mejlom. Moze se koristiti i za slatke i za slane mafine.

Za 12 komada potrebno je:

250 gr brasna, 2 cajne kasicice praska za pecivo, 2 jaja, 250 ml jogurta, 75ml ulja i 100 gr secera.

Ja sam još dodala 2 kasike kakaoa i 100 gr seckane cokolade.

Umesto cokolade možete i 250 gr voca da stavite, zamrznutog, svezeg ili iz konzerve. Znaci, osnovni recept je važan, posle dodajete šta hoćete.

Dakle..rernu zagrejati na 180 c , pleh za mafine premazati puterom i staviti u zamrzivac ili staviti korpice.
Suve sastojke:brasno, pecivo, kakao i seckanu cokoladu izmesati.

U drugu posudu staviti jaja, jogurt, secer i ulje i malo umutiti viljiskom. Ako umesto cokolade koristite voce, onda u ovu posudu stavljate i voce, ako je iz konzerve dobro ocediti i iseckati.

U to dodati suve sastojke i lagano na kratko promesati kasikom .

Znaci, kod mafina je vazno da posebno spremate suve sastojke (osim secera), a posebno "mokre". Testo rasporediti ravnomerno u pleh i odmah u rernu, na srednjoj resetki peci oko 20-25 min na 180 c.,( ja pecem na 200 c bez ventilatora). Posle pecenja ostaviti još 10 min. da miruju.
Posuti secerom u prahu, ili napraviti glazuru od cokolade, pa ih premazati.

U ovaj osnovni recept, ako hoćete slane mafine, izbacite secer i stavite malo soli, bibera, ili drugog zacina,i stavite 200 gr seckane sunke, ili
200 gr sira ili drugog dinstanog povrca.

200 gr secera u prahu pomesati sa 3 kasike soka od narandze, jagode, limuna ili..ili...dobicete finu glazuru sa ukusom.
Možete da narendate cokoladu, da stavite cokoladne mrvice, bisere....

Популарни постови са овог блога

Starinske vanilice i jesu bakine, jer sam i ja baka :)

Posna lisnata pogaca od uvijenih spirala / Fasting puff cake of twisted spiral

Posna pita sa jabukama za post na vodi

Kako najjednostavnije napraviti ukrase za slavski kolac

Moja Uskrsnja Pahulja pogaca