Osnovni recept za mafine



Univerzalni recept za mafine dobila sam od prijateljice sa neta iz Svajcarske, koja je to prevela iz nekog kuvara i poslala mi mejlom. Moze se koristiti i za slatke i za slane mafine.

Za 12 komada potrebno je:

250 gr brasna, 2 cajne kasicice praska za pecivo, 2 jaja, 250 ml jogurta, 75ml ulja i 100 gr secera.

Ja sam još dodala 2 kasike kakaoa i 100 gr seckane cokolade.

Umesto cokolade možete i 250 gr voca da stavite, zamrznutog, svezeg ili iz konzerve. Znaci, osnovni recept je važan, posle dodajete šta hoćete.

Dakle..rernu zagrejati na 180 c , pleh za mafine premazati puterom i staviti u zamrzivac ili staviti korpice.
Suve sastojke:brasno, pecivo, kakao i seckanu cokoladu izmesati.

U drugu posudu staviti jaja, jogurt, secer i ulje i malo umutiti viljiskom. Ako umesto cokolade koristite voce, onda u ovu posudu stavljate i voce, ako je iz konzerve dobro ocediti i iseckati.

U to dodati suve sastojke i lagano na kratko promesati kasikom .

Znaci, kod mafina je vazno da posebno spremate suve sastojke (osim secera), a posebno "mokre". Testo rasporediti ravnomerno u pleh i odmah u rernu, na srednjoj resetki peci oko 20-25 min na 180 c.,( ja pecem na 200 c bez ventilatora). Posle pecenja ostaviti još 10 min. da miruju.
Posuti secerom u prahu, ili napraviti glazuru od cokolade, pa ih premazati.

U ovaj osnovni recept, ako hoćete slane mafine, izbacite secer i stavite malo soli, bibera, ili drugog zacina,i stavite 200 gr seckane sunke, ili
200 gr sira ili drugog dinstanog povrca.

200 gr secera u prahu pomesati sa 3 kasike soka od narandze, jagode, limuna ili..ili...dobicete finu glazuru sa ukusom.
Možete da narendate cokoladu, da stavite cokoladne mrvice, bisere....

Популарни постови са овог блога

Posna lisnata pogaca od uvijenih spirala / Fasting puff cake of twisted spiral

Moja Bozicna cesnica

Moja Uskrsnja Pahulja pogaca

Posna pogaca za Badnje vece

Pijano voce