Karamel torta


Ko voli ukus karamela neka proba, svidece mu se.

Potrebno je:

Za kore:

15 belanaca

375 gr secera u prahu

150 gr mlevenih oraha

3 kasike brasna

Za prvi fil:

15 zumanaca

135 gr secera u prahu

135 gr bele cokolade

1 kesica vanilin secera

200 gr margarina(putera)

Za drugi fil:

2.5 dl slatke pavlake

150 gr secera

50 gr margarina(putera)

Za grilijas:

300 gr oraha

150gr secera

Priprema:

Umutiti 5 belanaca sa 125gr secera u prahu, dodati 50 gr mlevenih oraha i kasiku brasna i lagano izmesati. Peci u plehu na papiru za pecenje u rerni zagrejanoj na 180 step. oko 20 min. Tako ispeci tri kore.

Prvi fil:

Umutiti zumanca sa secerom u prahu i kuvati dok se ne zgusne. Dodati belu cokoladu i mesati dok se ne otopi. Ostaviti da se ohladi. U ohladjeni fil dodati umuceni margarin sa vanilin secerom, pa umutiti mikserom.

Drugi fil:

U serpicu sipati secer i zagrevati ga na umerenoj temperaturi dok se ne karamelizuje. Dodati slatku pavlaku i mesati dok se ne izjednaci i zgusne. Dodati margarin, dobro izmesati i ostaviti da se ohladi.

Grilijas:

Secer otopiti na umerenoj temperaturi da se karamelizuje. Dodati seckane orahe, brzo izmesati i preruciti u nauljen sud. Kada se ohladi, samleti u blenderu, ali kratko, da grilijas ne bude previse usitnjen. Jos je bolje staviti ga u kuhinjsku krpu i izlupati ga kuhinjskim tuckom za meso.

Sjediniti prvi fil sa drugim filom i grilijasom i dobro izmesati.

Kore premazati filom, a deo ostaviti za premazivanje cele torte.

Mozete je dodatno ukrasiti slagom, ali nije nepohodno.

Recept je iz casopisa "Dobra hrana", malo sam ga izmenila.

Популарни постови са овог блога

Ajvar

Posna lisnata pogaca od uvijenih spirala / Fasting puff cake of twisted spiral

Pindjur

Moja Bozicna cesnica

Moja Uskrsnja Pahulja pogaca