Najsladje punjene krofne


Ima bezbroj recepata za krofne, ali ovog puta sam želela samo punjene krofne. Uzela sam moj Veliki narodni kuvar, izdanje 1963. g. i iskombinovala recepte iz njega. Trebalo je malo više vremena, ali isplatilo se.

Uzivanje je i za oko i za ukus lepa okrugla lopta koju zovemo krofnom. Ranije je u mnogim prilikama krofna bila skoro obavezno posluzenje za stolom. Samo treba odmah napomenuti: potrebno je paznje i strpljenja ako hocete da dobijete lepu krofnu.

Evo jednog od nacina.

Sastojci

1 kg brasna

50 g svezeg kvasca

500 ml mleka

100 ml vode

4 kasika secera i 1 kasicica secera

4 jaja i jos jedno

100 ml ulja

narendana kora od jednog limuna

1/2 kasicice soli

pekmez i krem za punjenje

malo secera u prahu za posipanje

oko 50 g cokolade za ukrasavanje

oko 1 l ulja za przenje

U mlakoj vodi podmesiti kvasac sa 1 kasicicom secera i malo brasna.

U sud za mesenje staviti brasno, so, kvasac koji je narastao (malo ga smesati sa brasnom), jaja, mleko, ulje, secer i koru od jednog limuna. Mutiti mikserom, pa onda varjacom sve dok testo ne pocne da se odvaja od varjace. Ako je testo previse meko, dodati jos malo brasna (ja sam morala da dpdam). Kad je testo umeseno,ostaviti ga u istom sudu, pokriti, pa ga na toplom mestu ostaviti da naraste.

Kad je testo "krenulo", izruciti ga na pobrasnjenu radnu povrsinu, pa ga oklagijom pazljivo i ne grubo rastanjiti na debljinu od oko pola santimetra.

Kalupom ili casom za vodu vaditi krofne. Na sredinu kotura stavljati po kasicicu pekmeza ili krema. Ivicu kotura premazati umucenim jajetom, pa poklopiti drugim koturom i prstima prignjeciti rubove. Krofne ostaviti da narastu, sto ce se desiti dok ih sve zavrsite.

U serpu od 2 l staviti oko 2/3 flase ulja (kasnije po potrebi dodati ostatak), krofne moraju plivati u ulju i ne dodirivati se. Ja sam przila po 3-4 krofne u turi.

Kada se ulje zagreje, spustati krofne, ali tako da im gore bude ona strana na kojoj su lezale. Poklopiti serpu, pa kad krofne lepo porumene, a to bude za oko 3-4 minuta na umerenoj vatri, otklopiti serpu i okrenuti krofne jos na 2-3 min. I sve tako dok se ne isprze sve. Gotove krofne vaditi resetkastom lopaticom i stavljati na papirni ubrus da se ocede. Ja to nisam radila ovog puta i nisu mi bile masne.

Krofne punjene pekmezom posipati secerom u prahu, a za krofne sa kremom otopiti cokoladu sa kasicicom ulja i svaku krofnu ukrasiti sa po jednom kasicicom cokolade.

Umorih se od pisanja, a za spremanje treba mnogo vise vremena, pa radite to kad nemate drugih obaveza i kad niste nervozni :)

Популарни постови са овог блога

Moja Bozicna cesnica

Posna lisnata pogaca od uvijenih spirala / Fasting puff cake of twisted spiral

Moja Uskrsnja Pahulja pogaca

Posna pogaca za Badnje vece

Kako najjednostavnije napraviti ukrase za slavski kolac