Červiš


Staro srpsko predjelo, slicno kao ajmokac, ali ipak nije. Razlika je u tome sto je cervis gusci i sprema se iskljucivo od belog pileceg mesa.
Nekad je na selu bilo nezaobilazno predjelo na slavama...

200-300 g belog pilećeg mesa
5 kašika belog mekog brašna
ulje
so
2 češnja belog luka

Skuvati belo pileće meso. Iscepkati ga na vlakna, nikako seckati.

U šerpi na masti (može i ulje) pržiti brašno dok ne požuti. Najbolje probati sa manjom količinom. Paziti da brašno ne bude braon, ako se to desi, baciti pa opet iznova. Kad brašno porumeni pomeriti šerpu u stranu i naliti malo supe u kojoj se kuvalo meso. Vratiti na ringlu i mešati uvek u istom pravcu (udesno). Treba da bude vrlo gusto. Posle nekog vremena dodati deo mesa, nikako sve i dodati malo izgnječenog belog luka. Što se tiče belog luka, važno je to da se ne secka, vec da se izgnjeci drvenim tuckom, samo bez soli. Onda opet mešanje i tako, nekoliko puta dodavati meso i luk, u više navrata, što više mesa i belog luka, to bolje. Posoliti po ukusu.

Gotovo je kad probaš pa ti se sviđa ili kad masnoća izbije na površinu. A kad poslužis u dubokom tanjiru, treba takođe masnoća da izbije na površinu. Za ovu količinu to traje oko 30 min.

Популарни постови са овог блога

Ajvar

Pindjur

Posna lisnata pogaca od uvijenih spirala / Fasting puff cake of twisted spiral

Moja Bozicna cesnica

Moja Uskrsnja Pahulja pogaca