Jednostavna Cvet pogaca za pocetnike



Imala sam vrlo malo vremena za mesenje, zbog iznenadnih gostiju. Zbog toga ovakav naziv, mozda ce posluziti domacicama koje bi je pravile :)

Potrebno je:

1 casa jogurta /200ml/

1 casa mlakog mleka /200ml/

1 kasicica secera

2 kasicice soli

30 gr svezeg kvasca

3 jaja, 2 za testo, jedno za premazivanje

700 gr mekog psenicnog belog brasna

malo topljenog margarina sa premazivanje

3 kasike ulja

Postupak:

Podmesiti kvasac sa mlakim mlekom, secerom i malo brasna. Kad kvasac nadodje, zamesiti testo sa brasnom, jogurtom,2 jaja, uljem i solju. Ne ostavljam testo da naraste, ali naravno da moze kad imate vremena. Dobro ga umesim i podelim na 6 loptica i jednu ostavim za sredinu. Od loptica razvijem 5 malih kora i svaku premazujem topljenim margarinom, stavljam jednu na drugu. Zadnju ne premazujem.
Rasklagijam koru do velicine tepsije u kojoj ce se peci, precnika 28 cm.
Prebacim u tepsiju i isecem na 6 delova, ali ostavljam do ivice testa oko 2 cm.


Svaki isecen deo prebacim unazad. Onu jednu jufkicu testa sto je preostala stavim u sredinu, isecem i nju na 6 delova, ostavljajuci malo do ivice, i svaki deo uvrtim u spiralu.

Ovako spremljenu pogacu pokrijem i ostavim da naraste. Kad napuni tepsiju, premazem jajetom i pecem na 200 stepeni oko 35 minuta.


Pogaca je izuzetno mekana i ukusna. Prijatno !


Популарни постови са овог блога

Ajvar

Posna lisnata pogaca od uvijenih spirala / Fasting puff cake of twisted spiral

Pindjur

Moja Bozicna cesnica

Moja Uskrsnja Pahulja pogaca