Zasto slavimo Bozic


Zašto slavimo Bozic?

Nalazimo se u 2015.god.Zašto bas u 2015., a ne ,npr.,u 4724. ili 1278.god.?Šta se to dogodilo pre dve hiljade godina,pa danas čitav svet racuna godine po tom dogadjaju?Oni koji su citali Bibliju znaju da je pre 2015 god. rođen Gospod Isus Hristos u gradicu Vitlejemu,koji je udaljen desetak km od Jerusalima u Izraelu.U istoriji covecanstva bilo je mnogo vaznih dogadjaja i mnogo značajnih licnosti,ali nijedan dogadjaj,nijedna licnost,nije do te mere bila značajna za ljudski rod kao sto je to Gospod Isus Hristos.Zato u svim naučnim disciplinama,u svim oblastima ljudskog delanja,istoriju ljudskog roda delimo na dva dela:na vreme pre Hrista i na vreme posle Hrista.
Samo u nekim državama koje su oznacene ateistickim ili ideoloskim još uvek upotrebljavaju termine „pre nove ere” i „posle nove ere”,s namerom da izbegnu pominjanje Hristovog imena.A ako ih upitate otkad pocinje ta nova era,bojazljivo priznaju da pocinje dogadjajem rođenja Gospoda Isusa Hrista.
U svim demokratskim i razvijenim zemljama se u naučnim tekstovima kaže „pre i posle Hrista”,a to s „erama” se upotrebljava još uvek u Srbiji,posto se nije oslobodila ideoloskih opterecenja.
Rođenje Hristovo je dogadjaj nad dogadjajima.Da nije Hristos rođen i da nije dosao na svet,ne bi bilo ni hrišćanstva,koje je oznacilo do tada nezamislivu promenu.U to vreme,pre 2000god.,u vreme robovlasnickih odnosa,Hristove reci o jednakosti svih ljudi,bogatih i siromasnih,belih i crnih,muskih i zenskih,predstavljale su nešto što se nije odnosilo samo na jednu epohu,na jedno istorijsko razdoblje,već na vrednost koja nikad ne zastareva do ovog vremena i posle ovog vremena.
Evropa je prihvatila Hrista i njegovo uvenje.Čitava evropska nauka,kultura,zivot,moral,način mišljenja,mentalitet,zasnovani su na Hristu i hrišćanstvu..Evropljani su te svoje hrišćanske vrednosti doseljenjem preneli i u Ameriku.
Hristovo rođenje je znacilo početak novog zivota i novog nacina mišljenja.Niko do tada nije izgovorio reci koje su i danas aktuelne da je njihova sustina stavljena u sve demokratske svetske zakone i deklaracije,kao npr.:„Sve sto hocete da vama cine ljudi,tako cinite i vi njima.”,„Po plodovima svojim ljudi se prepoznaju”,„Kakvim sudom sudite,onakvim će vam se suditi”,„Blago onima koji grade mir među ljudima,jer će se sinovima Bozjim nazvati”.Sve ono što se danas naziva ljudskim pravilima,zapravo je ono sto je Hristos govorio pre dve hiljade godina.
U Bibliji je opisan dogadjaj rođenja Gospoda Isusa Hrista.Onaj koji je oznacio prekretnicu u istoriji sveta,nije rođen u nekoj carskoj palati,već u najsiromasnijim uslovima.Hrišćani u čitavom svetu ovaj dogadjaj proslavljaju bogosluženjem u crkvama i raznim obicajima koji podsecaju na ovaj dogadjaj.Unosenje slame u domove simbolicna je predstava mesta gde se rodio Hristos,badnjak predstavlja sumu u kojoj je mesto gde se rodio Hristos,a bozicna cesnica znak zahvalnosti Bogu za zemaljske plodove.

Prota Dragan Terzic,profesor

Коментари

Популарни постови са овог блога

Posna baklava bez kora

Posna pizza za post na vodi

Posna lisnata pogaca od uvijenih spirala / Fasting puff cake of twisted spiral

Jedna sasvim obicna pogaca

Posna pita sa visnjama i grizom