Top karamel torta

Recept je star preko dvadeset godina, dobila sam ga od jedne prijateljice sa kojom sam ovu tortu često pravila u mladosti, jer tada nije bilo ovih savremenih staticnih miksera. Onda sam recept izgubila i proslo je mnogo godina, pa me je Karamel torta koju sam skoro pravila podsetila na ovu tortu, nabavila sam recept i sada, kao iskušna domaćica, toliko sam ga promenila da ga smatram svojim autorskim delom. Odmah ću vam reci mane ove torte. Mora se čuvati na hladnome, jer su kremovi meki, a ja nisam želela nikakve učvršćivace, ali je zato zgodna za zamrzavanje. Meni je ova torta tako legla, znate, to se u mojim godinicama retko desava…Dakle, da počnem.

Potrebno je:
Za koru:
6 jaja
6 kašika šećera
10 kašika mlevenih oraha
2 kašike brašna
Za prvi fil:
300 g mlevene plazme
1 margarin (puter)
250 g prah šećera
12 žumanaca
100 g bele mlecne čokolade (može i za kuvanje)
Za drufi fil:
6 belanaca
400 g šećera
3 kašike meda
Za treći fil:
6 belanaca
450 g šećera
Za dekoraciju:
200 g šećera


Umutiti 6 jaja sa šećerom, dodati orahe i brašno i lagano izmešati. Peći u rerni zagrejanoj na 200° 20-25 min. u plehu dimenzija 22x35, na papiru za pečenje.

Prvi fil:

Umutiti margarin ili puter sa šećerom u prahu, dodati žumanca, umutiti, pa dodati plazma keks. Dobro izmešati i dodati topljenu čokoladu. Posto imam svoju proizvodnju jaja, koristim bez straha živa žumanca, ali vi ih možete sa šećerom skuvati na pari.


Drugi fil:


6 belanaca umutiti sa šećerom da bude čvrsto, pa lagano dodati tri kašike vrelog otopljenog meda i nastaviri sa mućenjem još malo, oko 5 min.

Treći fil:

6 belanaca umutiti sa 150 g šećera. Posebno na vatri otopiti 300 g šećera. Kad se šećer potpuno otopi, postepeno ga dodavati u umućeni belanac uz neprestano mućenje. Nastaviti sa mućenjem oko 5 min. U sud gde se topio šećer naliti malo vode da provri i ovim serbetom popskati pečenu koru za tortu.

Filovati:kora, fil sa plazma keksom, beli krem, karamel krem. Karamel krem je tezi od belog, ali ovakav redosled filovanja daje draz ovoj torti.

Za dekoraciju torte otopiti 200 g šećera, pa sa njime praviti sare na alu-foliji i posle ih staviti na tortu. Ja nisam bas neki umetnicki tip, ali je sve ispalo drazesno, bas kako sam htela!

Prijatno!



Популарни постови са овог блога

Starinske vanilice i jesu bakine, jer sam i ja baka :)

Posna pita sa jabukama za post na vodi

Posna lisnata pogaca od uvijenih spirala / Fasting puff cake of twisted spiral

Kako najjednostavnije napraviti ukrase za slavski kolac

Moja Uskrsnja Pahulja pogaca