Pletene lepinjice

 
Vec sa mesila pizzu sa pletenim pokrivacem, a ovaj put sam za testo koristila recept i sliku sa nekog bugarskog bloga i umesila ove divne lepinjice, koje ne samo lepo da izgledaju nego su i fantasticnog ukusa.

Sastojci :
3 solje brasna  ( od 240 ml) ili oko 400 g
20 g svezeg kvasca
1 kasicica secera
1 kasicica soli
1/2 solje mlakog mleka (120 ml)
1/2 solje jogurta
1/4 solje ulja  (3 kasike )
1/2 kasicice sode bikarbone
1 kasicica meda
1 jaje za testo i jedno za premazivanje

Podmesiti kvasac u mlakom mleku sa kasicicom secera i malo brasna. Kad kvasac nadodje, zamesiti testo sa ostalim navedenim sastojcima, tako sto cete prvo dodati kvasac u brasno pomesano sa solju, pa onda jogurt u koji ste umesali sodu bikarbonu, ulje, med i jaje. Mesiti testo dok ne postane glatko i ne lepi vam se za ruke. Pokriti testo i ostaviti ga da se udupla. Kad testo naraste, premesiti ga i podeliti na 8 loptica. Uzeti jednu lopticu , pa je razviti u elipsu i izrezati kao na slici.
Onda rukama razvuci testo, radi lakseg pravljenja petlji.
Sad uzeti drugi iseceni deo i provuci ga ispod prvog.
Sad uzeti treci iseceni deo i provuci ga kroz ovu petlju koju smo napravili i tako redom do kraja. Onda rukama oblikujte testo, jer ce biti malo razvuceno, pa ga stisnite da lepo izgleda.

Napraviti tako 8 lepinjica, poredjati na pleh na papir za pecenje i pokriti da jos malo narastu, oko 20-30 minuta. Pre pecenja premazati ih jajetom, a peci na 200 stepeni oko 20 minuta.
Pitala sam se cemu med, cemu soda bikarbona, ali dobila sam fantasticno pecivo, pa ga od srca svima preporucujem. Posto nikad nisam precizna sa merenjem, dobila sam malo mekse testo, pa ako zelite da vam pecivo lepse izgleda, da ga lakse pletete, stavite manje tecnosti. U svakom slucaju, sto se tice ukusa, greske nema.


Коментари

Популарни постови са овог блога

Posna baklava bez kora

Posna pizza za post na vodi

Posna lisnata pogaca od uvijenih spirala / Fasting puff cake of twisted spiral

Jedna sasvim obicna pogaca

Posna pita sa visnjama i grizom