Moja Uskrsnja Pahulja pogaca


Mesila sam vec posnu Pahulju, a za Vaskrs sam se odvazila da umesim i mrsnu varijantu, a ujedno mislim da sam otkrila i najlaksi nacin da se oblikuje ova pogaca. Sve se radi u tepsiji na papiru za pecenje i nema muke oko posebnog pravljenja delova za pogacu.
Potrebno je :
700 g brasna
30-35 g svezeg kvasca
400 ml mleka
3 jaja, dva za testo, jedno za premazivanje
1 kasicica secera
1 kasicica soli
3 kasike ulja
oko 100 g topljenog margarina ili putera

Podmesiti kvasac u mlakom mleku , sa kasicicom secera i malo brasna.
Kad kvasac nadodje, zamesiti testo sa brasnom, jajima , solju i uljem. Ako je previse meko, dodajte jos malo brasna, ali tek toliko da mozete lakse da mesite. Pokriti ga i ostaviti da naraste.
Kad testo naraste, premesiti ga, odvojiti jednu manju jufku za sredinu testa, a ostatak testa podeliti na 8 dela.
Prvo od 5 jufki napraviti prvi deo pogace. Svaku jufku razviti , premazati topljenim margarinom, stavljati jednu na drugu, a zadnju ne premazivati. Razviti ovo testo na velicinu tepsije u kojoj ce se peci ( moja je precnika 28 cm ) i prebaciti ga u tepsiju na papir za pecenje.
Iseci testo na 8 trouglova, tako da ostane oko 2 cm do ivice.

Zatim svaki trougao iseci po sredini, opet da ostane malo i sa jedne i sa druge strane.

Uzeti vrh trougla i prebaciti ga unazad.

Zatim vrh trougla provuci ispod kroz razrez na trouglu dva puta.

Tako uraditi sa svim trouglovima i lepo oblikovati testo da sve bude jednako.
Od tri jufke takodje napraviti testo kao prethodno i staviti ga u sredinu tepsije.

Izrezati ga kao prethodno testo, ali u smeru kao na slici, da bi trouglove mogli da prebacujete izmedju prethodnih.

Opet svaki trougao prebacite unazad , iznedju dva od prethodnog testa, a ovog puta vrhove od trouglova  provucite kroz razrez samo po jednom.

Onu prvu jufku koju ste odvojili od testa podelite na dva dela.
Od jednog dela napravite krug za sredinu testa  , isecite ga na isti nacin kao prethodno testo i zasecite male trouglice od kojih cete napraviti iste ukrase kao kod prethodnog dela, znaci sa jednim prebacivanjem kroz razrez trougla, i rasporediti ih izmedju prethodnih ukrasa.


Od ostatka prve jufke napraviti cetiri kruzica i od njih oblikovati ruzicu oko jajeta koje cete staviti u sredinu.
Tako oblikovanu pogacu pokriti i ostaviti da "napuni " tepsiju. Zatim je premazati umucenim jajetom.
Peci na 200 stepeni oko 40-45 minuta. Ako u toku pecenja primetite da ce preplanuti, pokrijte je folijom da bi zadrzala lepu boju.
Nadam se da sam uspela da lepo objasnim postupak. 
A osim sto prelepo izgleda, pogaca je izuzetno meka i ukusna.







Коментари

Популарни постови са овог блога

Posna baklava bez kora

Posna pizza za post na vodi

Posna lisnata pogaca od uvijenih spirala / Fasting puff cake of twisted spiral

Jedna sasvim obicna pogaca

Posna pita sa visnjama i grizom