Posna mašnica pogača


Moja prvobitna namera bila je da umesim posne masnice po mom receptu za neodoljive posne kifle, a onda sam se predomislila i od njih napravila pogacu. Vi mozete kako vam se svidi :)

Potrebno je :
500 g brasna
350 ml mlake vode
20-25 g svezeh kvasca
1 kasicica secera
1 kasicica soli
50 ml ulja
100 g margarina

U brasnu napraviti udubljenje, izmrviti kvasac, staviti preko njega kasicicu secera, a po ivicama brasna sipati so.
Zamesiti testo sa mlakom vodom i uljem.
Pokriti ga i ostaviti da naraste. Kad se testo udupla, premesiti ga, odvojiti od njega jednu malu jufkicu za ruzicu u sredini, a ostatak testa podeliti na 8 delova.
Od svako dela napraviti jednu masnicu. Razviti krug i premazati ga topljenim margarinom.
Preklopiti ga.
Iseci ga kao na slici.
Krajeve spojiti.
Levom rukom drzati preklop, a desnom uzeti ovaj seceni deo iz sredini, prebaciti ga odozgo preko preklopa i uviti masnicu.
Sad u ovom momentu mozete masnice ostaviti da narastu, premazati ih topljenim margarinom ili posnim majonezom i peci, a mozete mesiti dalje ovako kao ja.
Od one prve jufkice koju ste odvojili, razviti krug i zaseci ga do sredine.
Zatim uzeti jedan kraj od zasecenog dela i urolati.
Tako cete dobiti ukras koji mozete koristiti za svaku pogacu, ili za sredinu ili da napravite vise njih manjih, pa da popunjavate prazna mesta kako zelite.
Ovo je mala pogaca, pa ruzicu stavite na sredinu na papir za pecenje spreman za tepsiju precnika 24 cm. Oko nje poredjajte masnice, a meni se tako uklopilo da sam jednu preostalu masnicu stavila u sredinu pored ruzice.
Pokriti pogacu da raste oko pola sata, a zatim je premazati topljenim margarinom i peci na 200 stepeni oko 35 minuta.

Pecenu pogacu mozete opet premazati topljenim margarinom.











 

Коментари

Популарни постови са овог блога

Posna baklava bez kora

Posna pizza za post na vodi

Posna lisnata pogaca od uvijenih spirala / Fasting puff cake of twisted spiral

Jedna sasvim obicna pogaca

Posna pita sa visnjama i grizom