Jasminine lepinje u 12 koraka

Mesila sam ih po receptu svoje prijateljice Milice Marjanovic, a ona je recept skinula sa Kulinarike.

Sastojci :

1 kg brasna
50 g svezeg kvasca
1 kasicica secera
2 kasicice soli
750 ml mlake vode
2 kasike ulja
Za premazivanje jedno jaje i 2-3 kasike pavlake.

U brasnu napraviti udubljenje, izmrviti kvasac, preko njega sipati secer, a so po ivici posude. Mlakom vodom zamesiti meko, glatko testo. Zatim sipati ulje uz ivice posude, pa testo okrenuti, da sa svih strana bude u ulju. Pokriti i ostaviti da naraste.
Kad testo naraste, premesiti ga i tako raditi jos dva puta.
Nakon treceg puta, podeliti na 10 ili vise loptica. Svaku lopticu premesiti i stavljati na podlogu obilno posutu brasnom. Ostaviti da odstoje 10 minuta.
Zglobovima stegnute šake, svaku lopticu blago pretiskati dok ne dobijete željenu veličinu. Opet ostaviti oko 10 min.
Nekim pomagalom zaseci svaku lepinju mrezasto. Premazati mesavinom jajeta i pavlake. Svaku lepinju izbockati viljuskom sto vise.
Pleh zagrejati u rerni na najvecoj temperaturi.Pažljivo izvucite pleh pa ređajte po 4-5 lepinja i brzo vratite pleh u rernu. Odmah uključite i ventilator. Pecite dok ne dobiju lepu rumenu boju. To je oko 5-7 min. Nastavite dok ne ispečete sve lepinje.
 Pečene lepinje odmah zavite u čist stolnjak ili kuhinjske krpe.
Preporucem ovaj recept, lepinje su meke i supljikave, bas kakve treba da budu.

Коментари

Популарни постови са овог блога

Posna baklava bez kora

Posna pizza za post na vodi

Posna lisnata pogaca od uvijenih spirala / Fasting puff cake of twisted spiral

Jedna sasvim obicna pogaca

Posna pita sa visnjama i grizom