Spiralna pita sa jabukama

Jos letos sam videla sliku na Pinterestu , pronasla recept  i prilagodila ga nasem podneblju. Divna pita, divnog ukusa, moze biti i posna ako stavite neko drugo mleko...
Konacno sam spremila fotografije i recept :)
Sastojci :
400 g brasna
20 g svezeg kvasca
1 kasicica secera
250-300 ml mleka ( moze i neko posno )
2 kasike secera
1/2 kasicice soli
2 kasicice cimeta
2 kasike topljenog putera ( margarina )
3 vece prokisele jabuke
Za nadev :
oko 50 ml topljenog putera (margarina)
1 kasicica cimeta
50 g secera
Za glazuru :
2 kasike putera ( margarina)
3 pune kasika secera
1 kasika jabukovog sirceta
100 g secera u prahu

Priprema :
Podmesiti kvasac u mlakom mleku sa kasicicom secera i malo brasna. Kad kvasac nadodje, zamesiti glatko testo sa ostalim sastojcima. Pokriti i ostaviti da naraste. Kad testo naraste, premesiti ga i rasklagijati ga u tanak pravougaonik. Iseci ga na trake kao na slici, ili visine  od isecenih  jabukovih kriski.
Poceti u centru okrugle tepsije precnika 28 cm , na papiru za pecenje, tako sto cete uvijati kriskice jabuka zajedno sa testom u spiralu kao na slici.

Uraditi tako sa preostalim trakama testa i kriskama jabuka.

Peci na 200 stepeni oko pola sata. Pecenu pitu premazati sa 50 g topljenog putera i posipati mesavinom 1 kasicice cimeta i 50 g secera.
Zatim napraviti glazuru od navedenih sastojaka, tako sto cete otopiti puter sa secerom i jabukovim sircetom, a onda skloniti sa vatre i umesati secer u prahu, pa preliti preko pite.

Seci toplu i sluziti, predivna je !

Популарни постови са овог блога

Ajvar

Posna lisnata pogaca od uvijenih spirala / Fasting puff cake of twisted spiral

Pindjur

Moja Bozicna cesnica

Moja Uskrsnja Pahulja pogaca