Moja prva posna pogaca po modelu Valentine Zurkan
Veliki sam ljubitelj pogaca i u zelji da napravim i vizuelno lepu posnu pogacu, ovo je moj prvi pokusaj po modelu cuvene Valentine, a recept za testo je moj, od slavskog kolaca, samo malo manje vode.
Potrebno je:
500 g brasna
250 ml mlake vode
25 g svezeg kvasca
malo ulja (do 50 ml)
1 kasicica soli
oko 100 g otopljenog biljnog margarina
1 kasicica secera
Podmesiti kvasac u mlakoj vodi sa jednom kasicicom secera i malo brasna.
Kad kvasac nadodje, zamesiti testo sa brasnom, solju i uljem. Pokriti i ostaviti da naraste.
Kad se testo udvostruci, premesiti ga i podeliti na cetiri dela. Svaki deo oklagijom razviti na precnik oko 22 cm.
Premazati prvi krug topljenim margarinom, staviti preko njega drugi, opet premazati, zatim treci i premazati i najzad odozgo cetvrti ne premazivati.
Nacrtajte nozem osam delova kao na slici. Ako treba, posluzite se lenjirem.
Izrezite nozem do dna ove krajeve od zvezde, kao na slici. Prstima izbacujte unazad jednu po jednu "laticu", lako se odvajaju, jer je testo premazano topljenim margarinom. Uradite tako u krug na celoj pogaci.
Rernu zagrejati na 200 c i premazati pogacu topljenim margarinom pre ubacivanja u rernu.
Peci oko 35 minuta.
Коментари
Постави коментар