Latice cveca, dvobojna pogaca od dve vrste brasna
Jedna moja kreacija, a pomogla mi je slika sa neta i pogaca mojih prijateljica Tanje Nikasinovic i Slavice Pejakovic.
Potrebno je :
525 g psenicnog brasna
175 g heljdinog brasna
35 g svezeg kvasaca
400 ml mleka
100 ml ulja
dva jaja za testo i jedno za premazivanje
laneno seme
oko 100 g mlecnog margarina za mazanje
so
Podeliti kvasac na pola i podmesiti na dva mesta sa po 200 ml toplog mleka, po jednom kasicicom secera i malo brasna.
Kad kvasci nadodju , zamesiti dva testa .
Prvo testo zamesiti sa 350 g psenicnog brasna, jednim jajetom, jednom ravnom kasicicom soli i 50 ml ulja. Pokriti i ostaviti da naraste.
Drugo testo za mesiti sa 175 g psenicnog brasna, 175 g heljdinog brasna, jednim jajetom, ujem i solju. Pokriti i ostaviti da naraste.
Kad testa narastu, svako podeliti na tri dela.
Jednu tamnu jufkicu ostaviti za sredinu i jedan sasvim mali komadic belog testa, takodje za sredinu.
Razviti jednu belu jufku u krug priblizno velicine tepsije u kojoj ce se peci, a ja sam pekla u tepsiji precnika 28 cm.
Premazati je topljenim margarinom.
Zatim razviti braon jufku, staviti preko bele i premazati.
Onda belu, pa braon i na kraju opet belu, koja se ne premazuje.
Prebaciti testo na papir za pecenje u tepsiji.
Iseci ga na 8 delova, ali ne do kraja, ostaviti oko 2 cm, kao na slici.
Oni koji su pravili cvet pogacu znaju da se svaki iseceni deo okrene unazad, a ovde cete svaku laticu posebno vracati unazad i razlistati sve isecene delove, kao na slici.
Onu jednu braon jufku koju smo ostavili za sredinu, takodje podelimo na tri dela.
Razvijemo male krugove velicine prazne sredine u tepsiji.
Stavimo tri kruga jedan na drugi uz premazivanje margarinom, osim zadnjeg.
Stavimo testo u sredinu tepsije, isecemo na 8 delova kao i kod prvog postupka, ali sada svaki deo kompletno prebacimo unazad, kao kad pravimo cvet pogacu.
U sredinu stavimo onaj mali beli deo testa koji smo spremili.
Pokrijemo pogacu, a kad napuni tepsiju, ukljucimo rernu na 200 stepeni.
Umutimo jedno jaje i premazemo samo bele delove pogace, a braon delove premazemo ostatkom topljenog margarina.
Sredinu posipamo lanenim semenom.
Pecemo oko 35 minuta.
Pogaca nema samo lep izgled, nego je i meka i ukusna.
Prijatno !
Коментари
Постави коментар