Pekarske kifle za post na vodi
Pekarske kifle su omiljene u mojoj kuci, tako su nastale i ove iz nase potrebe da ih jedemo i kod posta na vodi. Moj muz je, medjutim, jeduci ih rekao : "Nemoj vise da ih mesis, dok jedem jednu, vec mislim na drugu" :)
Potrebno je :
500 g -550 g brasna
20 g svezeg kvasca
400 ml vode
1 kasicica soli
1 kasicica secera
susam
U brasnu napraviti rupu, izmrviti kvasac, posuti ga secerom, po ivici brasna sipati so, pa postepenim dodavanjem mlake vode zamesiti testo. Treba da bude meko, ali ako vam se previse lepi, dodajte jos malo brasna. Testo pokriti i ostaviti da naraste dok se ne udvostruci.
Zatim ga premesiti, pokriti i ostaviti da jos jednom naraste.
Sustina ovakvih testa bez ikakvih drugih dodataka i jeste da narastaju dva puta, da bi bila vazdusasta i meka.
Naraslo testo premesiti jos jednom, pa podeliti na 16 jufkica.
Od svake jufkice razvijati duguljastu elipsu, pa zavijati kifle i redjati u pleh na papir za pecenje.
Ukljuciti rernu na 220 stepeni.
Za to vreme od malo brasna, vode i susama napraviti premaz za kifle. Ideja za ovakav premaz je od moje FB prijateljice Snezane Pasko Mihajlovic. Premazati kifle.
Kad se rerna zagreje, peci ih na 220 stepeni 10-ak minuta, pa jos desetak minuta na 200 stepeni.
Ovakve kiflice su spolja hrskave, a iznutra meke, prosto neodoljive, zato odmah pravite duplu meru :)
Potrebno je :
500 g -550 g brasna
20 g svezeg kvasca
400 ml vode
1 kasicica soli
1 kasicica secera
susam
U brasnu napraviti rupu, izmrviti kvasac, posuti ga secerom, po ivici brasna sipati so, pa postepenim dodavanjem mlake vode zamesiti testo. Treba da bude meko, ali ako vam se previse lepi, dodajte jos malo brasna. Testo pokriti i ostaviti da naraste dok se ne udvostruci.
Zatim ga premesiti, pokriti i ostaviti da jos jednom naraste.
Sustina ovakvih testa bez ikakvih drugih dodataka i jeste da narastaju dva puta, da bi bila vazdusasta i meka.
Naraslo testo premesiti jos jednom, pa podeliti na 16 jufkica.
Od svake jufkice razvijati duguljastu elipsu, pa zavijati kifle i redjati u pleh na papir za pecenje.
Ukljuciti rernu na 220 stepeni.
Za to vreme od malo brasna, vode i susama napraviti premaz za kifle. Ideja za ovakav premaz je od moje FB prijateljice Snezane Pasko Mihajlovic. Premazati kifle.
Kad se rerna zagreje, peci ih na 220 stepeni 10-ak minuta, pa jos desetak minuta na 200 stepeni.
Ovakve kiflice su spolja hrskave, a iznutra meke, prosto neodoljive, zato odmah pravite duplu meru :)
Izvinjavam se, ali sa ovim kiflicama moze covek da se ubije
ОдговориИзбриши