Moja druga posna pogaca po modelu Valentine Zurkan
Ovo je moj drugi pokusaj po modelu cuvene Valentine, a recept za testo je moj, od slavskog kolaca, samo malo manje vode. Ova pogaca je takodje posna kao i prethodna.
Potrebno je:
500 g brasna
250 ml mlake vode
25 g svezeg kvasca
malo ulja (do 50 ml)
1 kasicica soli
oko 100 g otopljenog biljnog margarina
1 kasicica secera
Podmesiti kvasac u mlakoj vodi sa jednom kasicicom secera i malo brasna.
Kad kvasac nadodje, zamesiti testo sa brasnom, solju i uljem. Pokriti i ostaviti da naraste.
Kad se testo udvostruci, premesiti ga i podeliti na cetiri dela. Svaki deo oklagijom razviti na precnik oko 22 cm.
Premazati prvi krug topljenim margarinom, staviti preko njega drugi, opet premazati, zatim treci i premazati i najzad odozgo cetvrti ne premazivati.
Obelezite krug kao na slici, 2-3 cm od ivice testa i podelite ga na 8 delova.
Zasecite testo do dna, kao na slici i vadite latice, jednu po jednu prema spoljnoj strani. Lako se odvajaju, jer je testo premazano topljenim margarinom.
Kad ste izvadili sve latice, zasecite i ostatak testa do dna, kao na slici.
Zatim svaki od ovih 8 trouglova u sredini podelite ( isecite ) na pola, ali tako da ostane oko 1 cm do ivice testa.
Krenite prstima od centra i svaka dva dela jednog trougla, uvijajte na suprotnu stranu jedno od drugoga.
Kad zavrsite sa oblikovanjem pogace, prebaciti je na podmazan pleh od sporeta i ostaviti da jos malo naraste, dok se ne zagreje rerna.
Rernu zagrejati na 200 c i premazati pogacu topljenim margarinom pre ubacivanja u rernu.
Peci oko 35 minuta.
Коментари
Постави коментар