Posan gust pasulj



Uglavnom se na posnim slavama sprema pasulj prebranac kao jedno od glavnih jela, ali mi ga i za slavu, a takodje i kad postimo , spremamo i sluzimo malo drugacije.

Ovo je mera za rucak, ali ne slavski.

Potrebno je:

500 g belog pasulja

1 glavica crnog luka

2-3 cesnja belog luka

1 suva ljuta papricica

suvi zacin, so, biber

slatka mlevena crvena paprika i ljuta tucana paprika

ulje

Uvece potopiti pasulj i ostaviti da odstoji preko noci.

Sutradan ga ocediti od te vode, naliti vodom i staviti da provri. Kad provri, i tu vodu baciti i naliti mlakom vodom za dalje kuvanje. Staviti u pasulj i malo ulja.Kad provri, staviti sitno naseckanu glavicu crnog luka i ljutu papricicu, ako jedete ljuto.

Ovako bi pasulj trebalo da se skuva relativno brzo, oko sat, sat i po vremena. Pred kraj kuvanja dodati zacine. U toku kuvanja, ako je potrebno, dolevati po malo mlake vode, jer pasulj treba da ostane gust.

Zaprsku praviti sa uljem, 2 pune kasike brasna i sitno iseckanim belim lukom koji dodate kad brasno porumeni. Gotovu zaprsku pomerite sa vatre i dodajte jednu punu kasicicu slatke mlevene crvene paprike i jednu kasicicu ljute tucane paprike. Naliti zaprsku u pasulj uz mesanje i ostaviti ga da se krscka 5-10 minuta na srednjoj temperaturi.

Za to vreme, zagrejati rernu na 200 st.

Prebaciti pasulj u zemljani ovalni sud, po zelji staviti odozgo 1-2 lista lorbera i staviti u rernu da se zapece, oko pola sata, dok ne dobije odozgo lepu pokoricu.

Prilikom sluzenja praviti preliv od ulja, slatke mlevene crvene paprije i ljute tucane paprike, tako sto u hladno ulje stavite papriku i sklonite sa vatre cim pocne da struji.

Коментари

Популарни постови са овог блога

Posna pizza za post na vodi

Posna baklava bez kora

Kuvani griz kao posna poslastica

Posna pita sa visnjama i grizom

Posna lisnata pogaca od uvijenih spirala / Fasting puff cake of twisted spiral