Pasulj prebranac



Pasulj prebranac je nezaobilazno jelo na jugu Srbije.

Potrebno je:

500 gr pasulja

3 dl ulja

500 gr crnog luka

lorber

aleva paprika, slatka i krupna, ljuta

biber

beli luk

suve crvene ljute papricice

so

Beli pasulj tetovac staviti u serpu, naliti hladnom vodom i kuvati do kljucanja. Ocediti ga, naliti drugom vodom i kuvati dok ne omekne, vodeci racuna da se ne prekuva. Potom ga ocediti od vode.

Ocistiti crni luk i staviti ga u hladnu vodu da odstoji desetak minuta. Zatim ga sitno iseckati. Prziti ga na ulju dok ne porumeni. Dodati malo mlevenog bibera, slatke sitne aleve paprike i ljute tucane paprike i soli po ukusu. Djuvecaru podmazati, pa na dno rasporediti trecinu pasulja. Preko njega staviti polovinu isprzenog luka. Preko luka staviti 2 cesnja sitno iseckanog belog luka, 1 lorberov list i izmrvljenu pecenu suvu crvenu ljutu papricicu. Zaliti uljem. Postupak ponoviti jos jednom. Staviti trecinu pasulja, pa luk, zacine i ulje. Odozgo treba da bude preostala trecina pasulja. Preko neka takodje staviti list lorbera, beli luk i suvu ljutu papricicu. Zaliti uljem. Peci u zagrejanoj rerni na 200 step. oko 30 min.

Na ovu kolicinu pasulja po originalnom receptu ide 1 kg luka, ali ja ovako spremam.
 

Коментари

Популарни постови са овог блога

Posna pizza za post na vodi

Posna baklava bez kora

Kuvani griz kao posna poslastica

Posna pita sa visnjama i grizom

Posna lisnata pogaca od uvijenih spirala / Fasting puff cake of twisted spiral