Salata od pecenih paprika (zabelolucene paprike)
Osim salate od paradajza, salata od pecenih paprika najcesce se nalazi na nasoj trpezi, a uz pasulj jednostavno mora da bude, to kod nas ide jedno s drugim.
Potrebno je:
10 pecenih paprika
1 glavica belog luka
2 kasicice soli
100 ml ulja
100 ml jabukovog sirceta
1/2 kasicice secera
malo vode, oko 50 ml
Poredjati ociscene paprike u ciniju i malo ih posoliti. Predeo oko drske ima najvise vitamina i pri pecenju oni se ovde ne izgube, pa je dobro posluziti paprike sa drskom.
Ocistiti glavicu belog luka, iseci cesnjeve na krupnije komadice i staviti u avan. Dodati 2 kasicice soli i izgnjeciti, stucati drvenim tuckom beli luk i so. Dodati ulje, sirce, secer i vodu. Dobro izmesati i preliti paprike. Dobro je da ova salata pre sluzenja malo odstoji poklopljena. Takodje, ovu salatu mozete praviti u vecoj kolicini i drzati vise dana u frizideru.
Vrlo je bitno za ukus salate spremati preliv na ovaj nacin, jer posuti paprike iseckanim lukom, pa prelivati uljem i sircetom, daje sasvim drugi rezultat. Verujte mi, ne znam da li pravim najbolju sarmu u Aleksincu, ali za ovu salatu sam sigurna da mi nema premca. :) Naucila od moje mame, naravno.
Коментари
Постави коментар