Posni podvarak


Do pre 10-ak godina nisam verovala da podvarak moze biti ukusan ako nema bar tri vrste mesa :).
A onda smo u manastiru u blizini mog grada ostali na rucku i jeli posni podvarak sa dimljenim saranom.
U prvi mah nisam poverovala da u njemu nema nekog suvog mesceta, tako je bio ukusan.
Od ono malo kupusa sto nam je ostalo, ovog puta sam pravila posni podvarak sa skusom, ali ako ste u mogucnosti da ga spremate sa dimljenim saranom, mnogo je ukusnije.
Potrebno je :
1 veca glavica kiselog kupusa
1 glavica crnog luka
2-3 cesnja belog luka
2-3 suve paprike sa venca
1 suva ljuta papricica
lorberov list
so, biber, ulje, slatka i ljuta paprika za zalivanje
Glavicu sitno iseckanog crnog luka proprziti na ulju , pa dodati sitno naseckani kupus.
Poklopiti i dinstati na laganoj vatri uz povremeno dolivanje mlake vode.
U toku dinstanja dodati  seckanu papriku sa venca, ljutu papricicu i zacine : so, lorber, biber, beli luk.
Kad kupus sasvim omeksa, napraviti preliv ovako : u malo ulja staviti dve kasicice slatke mlevene paprike i dve kasicice ljute tucane paprike. To promesati i samo malo zagrejati, pa naliti u podvarak i sve dobro izmesati.
Sad je vec spreman za u rernu da se zapece i mozete ga ovako i zapeci.
Ako imate neku dimljenu ribu, poredjajte parcice i pokrijte ih kupusom, pa stavite podvarak u rernu da se zapece oko pola sata na 200 stepeni.

Коментари

Популарни постови са овог блога

Posna pizza za post na vodi

Posna baklava bez kora

Kuvani griz kao posna poslastica

Posna pita sa visnjama i grizom

Posna lisnata pogaca od uvijenih spirala / Fasting puff cake of twisted spiral