Sladoled torta
U
casopisu "Hrana i vino", pronasla sam je pod nazivom "Ledeno
zadovoljstvo", a imam taj recept već 30 -ak godina i mislim da je to
jedan od izvornih, a i najednostavnijih recepata za ovu tortu. Ja sam je
pravila od 7 jaja, kao poslasticu uz nedeljni ručak. Za ozbiljnije
prilike, pravila sam od 12 jaja, 4x3 korice, uz srazmerno povecanje
ostalih sastojaka.
Potrebno je:
7 belanaca
7 kašika šećera
6 kašika brašna
1/2 kesice praška za pecivo
100 ml mleka zašećeronog sa malo šećera (1-2 kašike)
Za fil:
6 žumanaca
6 kašika brašna
7 kašika šećera
700 ml mleka
200 g margarina ili putera
1 kašika šećera u prahu
Za dekoraciju:
2 kesice šlaga od vanile, 300 ml mleka
1
Umutiti belanca sa šećerom, dodati brašno sa praškom za pecivo i izmešati varjačom. Peći u nauljenom i pobrašnjenom kalupu za torte, oko 30 min. na 200° (U rerni sa ventilatorom oko 20 min.)
2
Pečeni patispanj preseći na dve korice i preliti vrelim zašećerenim mlekom.
3
Fil skuvati od umućenih žumanaca, šećera, brašna, lagano sipajući u zagrejano mleko.
4
U ohladjeni fil dodati margarin umućen sa jednom kašikom šećera u prahu.
5
Korice filovati filom, a odozgo premazati umućenim šlagom od vanile.
6
Dobro ohladiti tortu pre služenja. Meni se dopada zbog toga sto nije mnogo slatka.
Potrebno je:
7 belanaca
7 kašika šećera
6 kašika brašna
1/2 kesice praška za pecivo
100 ml mleka zašećeronog sa malo šećera (1-2 kašike)
Za fil:
6 žumanaca
6 kašika brašna
7 kašika šećera
700 ml mleka
200 g margarina ili putera
1 kašika šećera u prahu
Za dekoraciju:
2 kesice šlaga od vanile, 300 ml mleka
1
Umutiti belanca sa šećerom, dodati brašno sa praškom za pecivo i izmešati varjačom. Peći u nauljenom i pobrašnjenom kalupu za torte, oko 30 min. na 200° (U rerni sa ventilatorom oko 20 min.)
2
Pečeni patispanj preseći na dve korice i preliti vrelim zašećerenim mlekom.
3
Fil skuvati od umućenih žumanaca, šećera, brašna, lagano sipajući u zagrejano mleko.
4
U ohladjeni fil dodati margarin umućen sa jednom kašikom šećera u prahu.
5
Korice filovati filom, a odozgo premazati umućenim šlagom od vanile.
6
Dobro ohladiti tortu pre služenja. Meni se dopada zbog toga sto nije mnogo slatka.
Коментари
Постави коментар