Suve crvene paprike punjene pasuljem
Suve crvene paprike punjene pasuljem su jelo karakteristicno za Niski i Pirotski kraj.
Potrebno je:
500 gr pasulja
4 glavice crnog luka
5-6 cena belog luka
ulje
15-20 suvih crvenih paprika
so, biber, lorber
slatka aleva paprika i ljuta tucana crvena paprika
1 suva ljuta papricica
Pasulj ocistiti, oprati i staviti u hladnu vodu da se kuva. Posle 15 min. kuvanja, ocediti vodu u kojoj se kuvao i doliti novu toplu vodu. Kuvati dalje uz povremeno dolivanje vode. Dodati lorber, jednu glavicu sitno isecenog crnog luka, suvu ljutu papricicu i 2-3 cesnja sitno iseckanog belog luka. Kad zrna omeknu, ali jos budu cela, dodati so, malo prokuvati i skloniti sa sporeta.
Ostatak crnog luka sitno iseckati i uprziti na ulju. Dodati slatku i ljutu sitnu papriku po jednu kasicicu. Sipati ocedjeni pasulj, malo proprziti, pobiberiti, dosoliti, ako je potrebno, i ostaviti da se prohladi.
Crvene paprike oprati i staviti u vrucu vodu da omeksaju. Puniti ih pasuljem i redjati u posudu, po mogucnosti u zemljanu, tako da stanu u jednom sloju. Zatvarati ih krompirom. Ako ostane malo pasulja, rasporediti ga izmedju paprika.
Naliti vodom od pasulja ili novom vodom da ogreznu u njoj.
Peci u rerni dok ne uvri oko polovina vode.
Tada napraviti zaprsku od ulja, 3-4 cena sitno iseckanog belog luka, slatke i ljute crvene paprike.
Preliti paprike zaprskom i zapeci u rerni.
Potrebno je:
500 gr pasulja
4 glavice crnog luka
5-6 cena belog luka
ulje
15-20 suvih crvenih paprika
so, biber, lorber
slatka aleva paprika i ljuta tucana crvena paprika
1 suva ljuta papricica
Pasulj ocistiti, oprati i staviti u hladnu vodu da se kuva. Posle 15 min. kuvanja, ocediti vodu u kojoj se kuvao i doliti novu toplu vodu. Kuvati dalje uz povremeno dolivanje vode. Dodati lorber, jednu glavicu sitno isecenog crnog luka, suvu ljutu papricicu i 2-3 cesnja sitno iseckanog belog luka. Kad zrna omeknu, ali jos budu cela, dodati so, malo prokuvati i skloniti sa sporeta.
Ostatak crnog luka sitno iseckati i uprziti na ulju. Dodati slatku i ljutu sitnu papriku po jednu kasicicu. Sipati ocedjeni pasulj, malo proprziti, pobiberiti, dosoliti, ako je potrebno, i ostaviti da se prohladi.
Crvene paprike oprati i staviti u vrucu vodu da omeksaju. Puniti ih pasuljem i redjati u posudu, po mogucnosti u zemljanu, tako da stanu u jednom sloju. Zatvarati ih krompirom. Ako ostane malo pasulja, rasporediti ga izmedju paprika.
Naliti vodom od pasulja ili novom vodom da ogreznu u njoj.
Peci u rerni dok ne uvri oko polovina vode.
Tada napraviti zaprsku od ulja, 3-4 cena sitno iseckanog belog luka, slatke i ljute crvene paprike.
Preliti paprike zaprskom i zapeci u rerni.
Коментари
Постави коментар