Posna lisnata pogaca od uvijenih spirala / Fasting puff cake of twisted spiral
Jos jedna lepa, meka i ukusna posna pogaca.
Sastojci :
700 g brasna
30 g svezeg kvasca
1 kasicica secera
500 ml mlake vode (ili sojinog mleka )
50 ml ulja
2 kasicice soli
margarin ( oko 100 g )
U brasnu napraviti udubljenje, izmrviti kvasac, staviti preko njega secer, pa zamesiti testo sa mlakom vodom i ostalim sastojcima, osim margarina. Kad dobijete glatko testo, pokriti ga i ostaviti da naraste. Kad testo naraste, premesiti ga i podeliti na 4 loptice. Svaki krug rastanjiti sto tanje mozete. Prvi staviti na papir za pecenje.
Premazati topljenim margarinom, stavljati jedan na drugi, zadnji se ne premazuje. Obeleziti na sredini krug nekom casom, pa zaseci na 4 dela.
Zatim na osam delova.
I na kraju, zaseci na ukupno 16 delova. E, sada, svaka dva kraka mozete uvrteti u spiralu, pa svaku spiralu u krug, sto je jednostavnije. A ako zelite da budete precizni kao ja i da vam sve bude pod konac, onda radite ovako. Jedan krak prebaciti preko susednog.
Tako uraditi sa svim kracima.
Onda svaki uvrteti u spiralu, uvek na istu stranu.
Sad uvrtati spirale u krug, a jedan od njih staviti na sredinu.
Ovako ce izgledati kad zavrsite.
Prebaciti zajedno sa papirom za pecenje u podmazanu posudu . Izgled pogace zavisi i od toga u cemu je pecete. Ovu pogacu pekla sam u serpi br.24 , a drugacije bi izgledala pecena u tepsiji, manje bi isla u visinu , a vise u sirinu. Takodje, moze da se pece na plehu od sporeta i onda bi skroz drugacije izgledala, ali bi svaka bila lepa na svoj nacin.
Pokriti pogacu i ostaviti je da raste. Kad naraste, premazati je topljenim margarinom.
Peci na 200 stepeni oko 40 minuta.
Ako zelite da vam sija kao moja i da ima hrskave korice, a da iznutra bude meka, posle pecenja opet je premazite vrucim topljenim margarinom.
Ideja za izgled ove pogace je sa Fejsbook stranice 100 grama lobov, ali kod njih nije lisnata, radjena je od dva kruga, a izmedju njih je sir, a i testo je takodje mrsnog sastava, tako da, eto vam i te varijacije za mesenje.
Ingredients:
700 g flour
30 g fresh yeast
1 teaspoon sugar
500 ml of lukewarm water (or soy milk)
50 ml of oil
2 tsp salt
margarine (about 100 g)
Procedure on photographs.
Sastojci :
700 g brasna
30 g svezeg kvasca
1 kasicica secera
500 ml mlake vode (ili sojinog mleka )
50 ml ulja
2 kasicice soli
margarin ( oko 100 g )
U brasnu napraviti udubljenje, izmrviti kvasac, staviti preko njega secer, pa zamesiti testo sa mlakom vodom i ostalim sastojcima, osim margarina. Kad dobijete glatko testo, pokriti ga i ostaviti da naraste. Kad testo naraste, premesiti ga i podeliti na 4 loptice. Svaki krug rastanjiti sto tanje mozete. Prvi staviti na papir za pecenje.
Premazati topljenim margarinom, stavljati jedan na drugi, zadnji se ne premazuje. Obeleziti na sredini krug nekom casom, pa zaseci na 4 dela.
Zatim na osam delova.
I na kraju, zaseci na ukupno 16 delova. E, sada, svaka dva kraka mozete uvrteti u spiralu, pa svaku spiralu u krug, sto je jednostavnije. A ako zelite da budete precizni kao ja i da vam sve bude pod konac, onda radite ovako. Jedan krak prebaciti preko susednog.
Tako uraditi sa svim kracima.
Onda svaki uvrteti u spiralu, uvek na istu stranu.
Sad uvrtati spirale u krug, a jedan od njih staviti na sredinu.
Ovako ce izgledati kad zavrsite.
Prebaciti zajedno sa papirom za pecenje u podmazanu posudu . Izgled pogace zavisi i od toga u cemu je pecete. Ovu pogacu pekla sam u serpi br.24 , a drugacije bi izgledala pecena u tepsiji, manje bi isla u visinu , a vise u sirinu. Takodje, moze da se pece na plehu od sporeta i onda bi skroz drugacije izgledala, ali bi svaka bila lepa na svoj nacin.
Pokriti pogacu i ostaviti je da raste. Kad naraste, premazati je topljenim margarinom.
Peci na 200 stepeni oko 40 minuta.
Ako zelite da vam sija kao moja i da ima hrskave korice, a da iznutra bude meka, posle pecenja opet je premazite vrucim topljenim margarinom.
Ideja za izgled ove pogace je sa Fejsbook stranice 100 grama lobov, ali kod njih nije lisnata, radjena je od dva kruga, a izmedju njih je sir, a i testo je takodje mrsnog sastava, tako da, eto vam i te varijacije za mesenje.
Ingredients:
700 g flour
30 g fresh yeast
1 teaspoon sugar
500 ml of lukewarm water (or soy milk)
50 ml of oil
2 tsp salt
margarine (about 100 g)
Procedure on photographs.
Коментари
Постави коментар