Posna pogaca za Badnje vece 2016. g.

          Kasnim sa receptima, ali jos nece Uskrs :)

Sastojci :
800 g brasna
40 g svezeg kvasca
500-550 ml mlake vode
50 ml ulja
2 kasicice soli
margarin ( oko 100 g )

U brasnu napraviti udubljenje, izmrviti kvasac, staviti preko njega secer, pa zamesiti testo sa mlakom vodom i ostalim sastojcima, osim margarina. Kad dobijete glatko testo, pokriti ga i ostaviti da naraste. Kad testo naraste, premesiti ga. Odvojiti jednu petinu testa, a ostatak podeliti na devet jednaki loptica. Jednu staviti u sredinu , a ostale oko nje.
Onu jednu petinu testa podeliti na tri dela, od svakog dela razviti krug ciji ce poluprecnik biti duzine od loptice u sredini tepsije do ivice tepsije.
Svaki kruzic premazati topljenim margarinom i stavljati jedan na drugi, a gornji se ne premazuje. Iseci dobijeni krug na osam trouglova.
Svaki trougao zaseci po sredini uzduzno, pa provuci kroz prorez vrh trougla  po dva puta. Dobijene ukrase poredjati izmedju loptica u tepsiji.
Postupak na slikama ce vam mozda biti jasniji od mog pisanog objasnjenja.                        


Pogacu pokriti i ostaviti da naraste. Kad naraste, premazite je topljenim margarinom i pecite na 200 stepeni oko 45 minuta.
Moja je dodatno ukrasena ukrasima od presnog testa, kao za slavski kolac, ali to nije bas bilo neophodno.


Популарни постови са овог блога

Moja Bozicna cesnica

Posna lisnata pogaca od uvijenih spirala / Fasting puff cake of twisted spiral

Moja Uskrsnja Pahulja pogaca

Posna pogaca za Badnje vece

Kako najjednostavnije napraviti ukrase za slavski kolac