Posna lisnata pogaca

Jos jedna u nizu posnih pogaca koje volim da  mesim. I koja moze da se jede bez leba, kako kod nas kazu :)

Sastojci :
700 g brasna
30 g svezeg kvasca
1 kasicica secera
450 ml mlake vode (ili sojinog mleka )
50 ml ulja
2 kasicice soli
margarin ( oko 100 g )

U brasnu napraviti udubljenje, izmrviti kvasac, staviti preko njega secer, pa zamesiti testo sa mlakom vodom i ostalim sastojcima, osim margarina. Kad dobijete glatko testo, pokriti ga i ostaviti da naraste. Kad testo naraste, premesiti ga i podeliti na 4 loptice. Svaki krug rasklagijati do velicine posude u kojoj ce se peci. Ja sam pekla u serpi r-24 cm. Prvi staviti na papir za pecenje. Premazati topljenim margarinom, stavljati jedan na drugi, zadnji se ne premazuje.
Zaseci testo prvo na cetiri dela, ka sredini do kraja. Onda svaku cetvrtinu zaseci na tri dela.
Svaki drugi deo zaseci po sredini i provuci vrh po dva puta kroz prorez. One nezasecene delove prebaciti unazad i provuci ispod testa, kao na slici.
 Pokriti pogacu i ostaviti je da raste. Kad naraste, premazati je topljenim margarinom.
 Peci na 200 stepeni oko 40 -45 minuta.
Ako zelite da vam sija  i da ima hrskave korice, a da iznutra bude meka, posle pecenja opet je premazite vrucim topljenim margarinom.

  I prijatno :)

Популарни постови са овог блога

Moja Bozicna cesnica

Posna lisnata pogaca od uvijenih spirala / Fasting puff cake of twisted spiral

Moja Uskrsnja Pahulja pogaca

Posna pogaca za Badnje vece

Kako najjednostavnije napraviti ukrase za slavski kolac