Jaffa torta

Jos jedan stari recept iz moje mladosti...
Potrebno je za kore :

10 jaja

10 kasika secera

20 kasika mlevenih oraha

4 kasike brasna

2 kasicice ulja

nekoliko kapi limuna


Potrebno je beli fil :

1 l mleka

8 kasika secera

8 kasika gustina ( ili brasna )

2 kesice vanilin secera

250 g margarina ( ili putera )

250 g secera u prahu


Potrebno je za tamni fil :

250 g secera

100 ml vode

250 g mlevenih oraha

100 g cokolade za kuvanje

250 g margarina ( ili putera )


I jos dva pakovanja jaffa keksa i 150 g cokolade sa parcetom margarina (oko 50 g) i kasiikom ulja za glazuru


Priprema :

Umutiti dva dela od po 5 jaja, 5 kasika secera, 10 kasika oraha, 2 kasike brasna, 1 kasicice ulja i nekoliko kapi limuna.

Peci u kalupu precnika 26 cm na papiru za pecenje na 180 stepeni sa ventilatorom oko 20 minuta ili proverite cackalicom. 

Svaki deo preseci na dva dela, tako da dobijete 4 kore.

Da napomenem da za tortu uvek mutim posebno belanca i da kad spojim belanca i zumanca, ostale sastojke mesam varjacom.

Za beli fil skuvati litar mleka sa secerom i gustinom ( sprema se kao puding ). Dodati i vanilin secer i ostaviti da ohladi.

Umutiti margarin sa secerom u prahu i pomesati sa ohladjenim belim filom.

Za tamni fil prokuvati vodu i secer, popariti orahe, dobro izmesati, pa dodati topljenu cokoladu.

Kad se fil ohladi dodati margarin prethodno umucen.

Jaffa keks redjati da cokoladni deo bude dole, a raspored redjanja ide ovako : kora, beo fil, jaffa keks, beo fil, kora, tamni fil, kora, beo fil, jaffa, beo fil, kora, tamni fil, glazura 

Glazuru spremiti od topljene cokolade, margarina i ulja.

Популарни постови са овог блога

Starinske vanilice i jesu bakine, jer sam i ja baka :)

Posna pita sa jabukama za post na vodi

Posna lisnata pogaca od uvijenih spirala / Fasting puff cake of twisted spiral

Kako najjednostavnije napraviti ukrase za slavski kolac

Moja Uskrsnja Pahulja pogaca