Jednostavna pogaca sa malo pletenja, kvascem i sodom bikarbonom
Ovu pogacu nisam ni htela da stavljam na blog, jer ne izgleda bas nesto narocito, ali je moja svekrva bila odusevljena njenim ukusom, pa sam se predomislila :)
Sastojci :
Ako vam se desi neki kiks, nista strasno, zakamuflirati nekim ukrasom od malo testa. :) Staviti pogacu u tepsiju na papir za pecenje, pokriti je i ostaviti da malo naraste. Kad "napuni " tepsiju, premazati je jednim jajetom.
Peci je na 200 stepeni oko 35 minuta.
Pogaca ima tamnu boju zbog sode bikarbone i jajeta, pa u toku pecenja, kad dobije boju koju zelite, stavite papir za pecenje ili foliju preko nje.
A evo kako izgleda na preseku, ko voli onaj miris sode bikarbone, volece i ovu pogacu :)
Prijatno !
Sastojci :
500 g brasna
25 g svezeg kvasca
1 kasicica secera
1 kasicica soli
150 ml mleka
150 ml jogurta
3 kasike ulja
1 kasicica sode bikarbobe
1 kasicica meda
1 jaje za testo i jedno za premazivanje
Podmesiti kvasac u mlakom mleku sa kasicicom secera i malo brasna. Kad kvasac nadodje, zamesiti testo sa kvascem, brasnom, solju, jogurtom, uljem, jajetom, sodom bikarbonom i medom. Mesiti dok ne dobijete glatko testo koje se ne lepi za ruke, pa pokriti i ostaviti da narasta oko sat vremena ili dok ne udvostruci svoju masu. Kad testo naraste, premesiti ga i razviti krug malo veci od tepsije br. 28.
Zaseci ukoso testo ostrim nozem kao na slici.
Zatim podici prstima jedan iseceni deo, pa ispod njega provuci seceni deo iza njega i tako napraviti petlju.
Kroz tu petlju provuci naredni deo odpozadi, znaci, idete unazad i pletete. Ja sam zurila, cekala neke ljude, pa nisam bas besprekorno to uradila iako mi nije prvi put.25 g svezeg kvasca
1 kasicica secera
1 kasicica soli
150 ml mleka
150 ml jogurta
3 kasike ulja
1 kasicica sode bikarbobe
1 kasicica meda
1 jaje za testo i jedno za premazivanje
Podmesiti kvasac u mlakom mleku sa kasicicom secera i malo brasna. Kad kvasac nadodje, zamesiti testo sa kvascem, brasnom, solju, jogurtom, uljem, jajetom, sodom bikarbonom i medom. Mesiti dok ne dobijete glatko testo koje se ne lepi za ruke, pa pokriti i ostaviti da narasta oko sat vremena ili dok ne udvostruci svoju masu. Kad testo naraste, premesiti ga i razviti krug malo veci od tepsije br. 28.
Zaseci ukoso testo ostrim nozem kao na slici.
Zatim podici prstima jedan iseceni deo, pa ispod njega provuci seceni deo iza njega i tako napraviti petlju.
Peci je na 200 stepeni oko 35 minuta.
Pogaca ima tamnu boju zbog sode bikarbone i jajeta, pa u toku pecenja, kad dobije boju koju zelite, stavite papir za pecenje ili foliju preko nje.
A evo kako izgleda na preseku, ko voli onaj miris sode bikarbone, volece i ovu pogacu :)
Prijatno !
Коментари
Постави коментар