Pekarske kifle

Davno sam naucila da ih pravim od moje mame, koja je u to unosila veliku dozu humora, govoreci: *Kad ih ispecem, uzmem da pojedem najmanju, pa najvecu, pa jednu zato sto je mnogo kriva, a sledecu jer je prava, pa sledecu jer mi je pregorela….i pojedem pun pleh i nabijem kilazu.*

Ja sam, nadam se, u pravljenju ovih kifli prevazisla svoju mamu, jer su mi barem sve jednake.
Kasnije sam presla i na eksperimentisanje sa drugim vrstama brasna i sa posnom varijantom.



Potrebno je:

800 gr belog mekog psenicnog brasna

40 gr svezeg kvasca

1/2 l mleka

2 soljice ulja /oko 200 ml/

1 kasicica secera

2 kasicice soli

1 jaje

susam,laneno seme

Kvasac podmesiti u mlakom mleku sa kasicicom secera i malo brasna. Kad kvasac nadodje, zamesiti testo sa brasnom, solju i uljem. Po potrebi dodati jos malo brasna. Pokriti i ostaviti da odstoji na toplom mestu da naraste ili dok se ne udvostruci.


Testo premesiti i podeliti na 16 jufkica. Svaku jufkicu razviti u duzinu u elipsu i zaviti kiflu.
  Kifle ostaviti u plehu da narastu oko pola sata.
  Premazati ih umucenim jajetom i posipati mesavinom susama i lanenog semena.
  Peci u rerni na 200 stepeni oko 20-25 minuta.
 Ako zelite manje kifle, testo mozete podeliti na veci broj jufkica.
Prijatno!

Коментари

Популарни постови са овог блога

Posna pizza za post na vodi

Posna pita sa visnjama i grizom

Kuvani griz kao posna poslastica

Posni kolac sa visnjama

Posna baklava bez kora