Cimet cvet


Moja majka mnogo koristi cimet u ishrani i jako ga voli, pa sam najvise zbog nje odlucila da se isprobam na receptu moje drage prijateljice Tanje Nikasinovic. Nije bas ispalo kao njeno, ali za prvi put sam vrlo zadovoljna i preporucujem svima. Ko voli strudle, volece i ovu deliciju  :)

Potrebno je:

Za testo:
500 g brasna
25 g svezeg kvasca
1 jaje
prstohvat soli
2 kasike secera
50 ml ulja
250 ml mleka

Za fil:
100 g margarina
100 g secera
4 kasikice cimeta (ili moze manje, a i vise :) )
i jos jedno jaje za premazivanje



Podmesiti kvasac u mlakom mleku sa kasikicom secera i malo brasna.
Kad kvasac nadodje, zamesiti testo sa brasnom, solju, uljem, jajetom i secerom , pokriti i ostaviti da naraste.
Kad testo naraste, razviti oklagijom sto veci pravougaonik mozete.
Premazati filom od umucenog omeksalog margarina, secera i cimeta.

 Uviti rolat.
Iseci rolat uzduzno celom duzinom.
Okrenuti preseke na gore.
Uviti pletenicu, pa onda tu istu pletenicu zamotati u krug, tako sto njen kraj zavucete ispod testa i izvucete na sredini.


Staviti u okruglu malu tepsiju precnika 22 cm na papir za pecenje i ostaviti da naraste.
Kad napuni tepsiju premazati umucenim jajetom, a ja sam posipala i sa zutim secerom.

Peci na 200 stepeni oko 35 minuta. Da vam ne bi bila previse tamna zbog cimeta i jaja, na pola pecenja mozete staviti foliju preko.
 Peceni cvet pokriti i ostaviti da se malo prohladi, a onda uzivajte u njemu :)

Коментари

Популарни постови са овог блога

Posna pizza za post na vodi

Posna baklava bez kora

Kuvani griz kao posna poslastica

Posna pita sa visnjama i grizom

Posna lisnata pogaca od uvijenih spirala / Fasting puff cake of twisted spiral