Vasina torta
Ovo je jedan starinski recept , smatra se da potice s pocetka 20-og veka. Ne pravim cesto jer moji ukucani nisu ljubitelji oraha, ali ove godine sam je spremila za Novu godinu.
Potrenno je za koru:
5 jaja
5 kasika secera
1 kasika brasna
6 kasika mlevenih oraha
Za prvi nadev :
250 ml mleka
2 kasike secera
200 g mlevenih oraha
5 zumanca
5 kasika secera
sok i kora od pomorandze
100 g cokolade za kuvanje
150 g putera
Za drugi nadev :
5 belanceta
5 kasika vode
10 kasika secera
Umutiti dobro 5 belanceta, dodati 5 kasika secera, mutiti dalje, zatim dodati 5 zumanaca, mutiti dalje da se masa izjednaci, zatim dodati jednu kasiku brasna i 6 kasika oraha. Sve izmesati, pa sipati u okrugli kalup za tortu u koji ste prethodno stavili papir za pecenje.
Rernu zagrejati na 200 stepeni, pa smanjiti na 180 ( sa ventilatorom ) i peci oko 25 minuta ili proverite sa cackalicom da li je pecena.
Zagrejati 250 ml mleka sa dve kasike secera, dodati 200 g oraha i mesati kratko vreme. Posebno umutiti 5 zumanca sa 5 kasika secera i to staviti u progladjeno mleko sa orasima i izmesati. U to dodati sok i narendanu koru od jedne pomorandze ( ne preterati sa tim, meni se to sad desilo ) i otopljenu cokoladu i lagano promesati. Na kraju dodati 150 g umucenog putera. Masu izjednaciti i premazati koru od torte.
5 kasika vode i 10 kasika secera ukuvati da dobijete sirup gusci nego za slatko, pa polagano sipati u dobro umucena 5 belanceta, neprekidno muteci. Mutiti sve dok se sam ne ohladi. Ako zurite, stavite ciniju u kojoj mutite u hladnu vodu sa ledom ( to me naucila moja prijateljica Mica ).
Ohladjenim samom premazati tortu.
Vec sam objavila da nisam majstor za dekoraciju torti, pa sam je posipala iseckanim zele trakicama.
Setite se starih torti i uzivajte u nasim starim receptima :)
Коментари
Постави коментар