Cvet pogača
Postupak za ovu pogacu sam preuzela sa neta, po meni jedna od vizuelno najlepsih pogaca, a recept za testo je moj.
Potrebno je:
1 casa jogurta (od 200ml)
1 casa mleka
40 gr kvasca
3 jaja
50 ml ulja
800 gr brasna
1 kasicica secera
2 kasicice soli
margarin (oko 150 gr)
lan i susam za posipanje
Podmesiti kvasac u mlakom mleku sa secerom i malo brasna. Kad kvasac nadodje, zamesiti testo sa jogurtom, 2 jaja, uljem, brasnom i solju. Pokriti testo i ostaviti da odstoji da naraste(oko 30 min.)
Nadoslo testo premesiti i podeliti na dva jednaka dela. Jedan deo podeliti na 5 jufki, svaku razviti u manji krug, premazivati otopljenim margarinom i stavljati jednu preko druge. Peti krug razviti malo vise, staviti preko ostalih cetiri i podviti ga ispod njih. Staviti ovaj deo pogace u podmazanu tepsiju od R-28cm i iseci ga na osam delova, ostavljajuci oko 1-2 cm od kraja testa. Svaki deo prebaciti unazad.
Od druge polovine testa odvojiti manje parce za sredinu pogace, a ostatak podeliti na 5 jufki i ponoviti postupak. Ovo testo staviti u sredinu tepsije, iseci na osam delova, vodeci racuna o mestu secenja, da, kad se latice prebace unazad, moraju da dodju izmedju latica iz prvog reda.
Najmanji deo testa staviti u sredinu tepsije.
Umutiti jedno jaje, pa premazati pogacu. Sredisnji deo posuti semenom lana, a latice susamom.
Ukljuciti rernu da se zagreje do 200 stepeni, staviti pogacu, a posle 10 min. je pokriti papirom za pecenje .Peci jos 25 minuta. Skloniti papir i peci jos 5-6 minuta.
Pecenu pogacu pokriti kuhinjskom krpom i ostaviti da se malo prohladi.
Da bi vam se latice lepo odvajale, testo bi trebalo da je malo tvrdje , tako da, ako vam se ucini premekano kad ga zamesite ( to zavisi od svih sastojaka) , dodajte jos malo brasna.
Ova pogaca nije lepa samo za oko, nego je i izuzetno ukusna.
U donjem levom uglu je i pogaca sa skracenim postupkom, bez drugog sloja latica.
Prijatno!
Коментари
Постави коментар