Moja Uskrsnja Pahulja pogaca
Mesila sam vec posnu Pahulju, a za Vaskrs sam se odvazila da umesim i mrsnu varijantu, a ujedno mislim da sam otkrila i najlaksi nacin da se oblikuje ova pogaca. Sve se radi u tepsiji na papiru za pecenje i nema muke oko posebnog pravljenja delova za pogacu.
Potrebno je :
700 g brasna
30-35 g svezeg kvasca
400 ml mleka
3 jaja, dva za testo, jedno za premazivanje
1 kasicica secera
1 kasicica soli
3 kasike ulja
oko 100 g topljenog margarina ili putera
Podmesiti kvasac u mlakom mleku , sa kasicicom secera i malo brasna.
Kad kvasac nadodje, zamesiti testo sa brasnom, jajima , solju i uljem. Ako je previse meko, dodajte jos malo brasna, ali tek toliko da mozete lakse da mesite. Pokriti ga i ostaviti da naraste.
Kad testo naraste, premesiti ga, odvojiti jednu manju jufku za sredinu testa, a ostatak testa podeliti na 8 dela.
Prvo od 5 jufki napraviti prvi deo pogace. Svaku jufku razviti , premazati topljenim margarinom, stavljati jednu na drugu, a zadnju ne premazivati. Razviti ovo testo na velicinu tepsije u kojoj ce se peci ( moja je precnika 28 cm ) i prebaciti ga u tepsiju na papir za pecenje.
Iseci testo na 8 trouglova, tako da ostane oko 2 cm do ivice.
Od tri jufke takodje napraviti testo kao prethodno i staviti ga u sredinu tepsije.
Od jednog dela napravite krug za sredinu testa , isecite ga na isti nacin kao prethodno testo i zasecite male trouglice od kojih cete napraviti iste ukrase kao kod prethodnog dela, znaci sa jednim prebacivanjem kroz razrez trougla, i rasporediti ih izmedju prethodnih ukrasa.
Od ostatka prve jufke napraviti cetiri kruzica i od njih oblikovati ruzicu oko jajeta koje cete staviti u sredinu.
Tako oblikovanu pogacu pokriti i ostaviti da "napuni " tepsiju. Zatim je premazati umucenim jajetom.
Peci na 200 stepeni oko 40-45 minuta. Ako u toku pecenja primetite da ce preplanuti, pokrijte je folijom da bi zadrzala lepu boju.
Nadam se da sam uspela da lepo objasnim postupak.
A osim sto prelepo izgleda, pogaca je izuzetno meka i ukusna.
Коментари
Постави коментар