Kornet pogaca


Ova pogaca je vec vidjena, ali hajde da i ovde ostavimo recept. Ne znam zasto se zove kornet pogaca, valjda zato sto kifle, kad se preseku na pola, lice na kornete. Naucila sam da je pravim od moje majke, koja je u medjuvremenu zaboravila da je pravi, a ona, inace, sve recepte zove po imenima onih od kojih je dobila recept, tako da ovu pogacu zove Zlatina pogaca, po svojoj drugarici. Svojevremeno me majka zamolila da joj umesim ovu pogacu za 40 i neku njenu godisnjicu mature, al mi rekla da ne posipam susamom odozgo, *da ne izgleda kao da je kupljena*. To mu dodje kod nas kao neki blam. Eh, ima moja majka tako neke bisere.

Elem, da pocnem konacno. I za ovu, i za kruna pogacu i za kroasan kiflice koristim jedan isti recept koji se pokazao kao dobar.

Potrebno je:

1 casa jogurta/200ml/

1 casa mlakog mleka/200ml/

1 kasicica secera

2 kasicice soli

30 gr svezeg kvasca

3 jaja

700 gr mekog psenicnog belog brasna

malo omeksalog margarina sa premazivanje

malo susama za posipanje

3 kasike ulja



Postupak:

Podmesiti kvasac sa mlakim mlekom, secerom i malo brasna. Kad kvasac nadodje, zamesiti testo sa brasnom, jogurtom, 2 jaja, uljem i solju. Ne ostavljam testo da naraste. Dobro ga umesim i podelim na osam loptica. Od loptica razvijem 8 malih kora i svaku premazujem omeksalim margarinom, stavljam jednu na drugu. Zadnju ne premazujem.

Zatim razvijem jednu vecu koru precnika oko 50cm i debljine najvise do 1cm. Sa spoljne strane kruga isecem tanku traku, podelim je na 3 dela i svaki urolam u mali rolatic. Ta tri rolatica postavim na sredinu podmazane tepsije br.32. Koru isecem na 8 delova i od svakog dela umotam kiflu. Svaku kiflu presecem na pola i poredjam u tepsiju tako da siri kraj bude prema ivici tepsije.



Ostavim da pogaca naraste u tepsiji. Kad se tepsija napuni/max 1 sat/, premazem pogacu umucenim jajetom i posipam susamom.



Pecem u zagrejanoj rerni na 200step., oko 45 min. Kad se ispece, pokrijem kuhinjskom krpom da malo odstoji.

Коментари

Популарни постови са овог блога

Posna pizza za post na vodi

Posna baklava bez kora

Kuvani griz kao posna poslastica

Posna pita sa visnjama i grizom

Posna lisnata pogaca od uvijenih spirala / Fasting puff cake of twisted spiral