Kornet pogaca
Ova pogaca je vec vidjena, ali hajde da i ovde ostavimo recept. Ne znam zasto se zove kornet pogaca, valjda zato sto kifle, kad se preseku na pola, lice na kornete. Naucila sam da je pravim od moje majke, koja je u medjuvremenu zaboravila da je pravi, a ona, inace, sve recepte zove po imenima onih od kojih je dobila recept, tako da ovu pogacu zove Zlatina pogaca, po svojoj drugarici. Svojevremeno me majka zamolila da joj umesim ovu pogacu za 40 i neku njenu godisnjicu mature, al mi rekla da ne posipam susamom odozgo, *da ne izgleda kao da je kupljena*. To mu dodje kod nas kao neki blam. Eh, ima moja majka tako neke bisere.
Elem, da pocnem konacno. I za ovu, i za kruna pogacu i za kroasan kiflice koristim jedan isti recept koji se pokazao kao dobar.
Potrebno je:
1 casa jogurta/200ml/
1 casa mlakog mleka/200ml/
1 kasicica secera
2 kasicice soli
30 gr svezeg kvasca
3 jaja
700 gr mekog psenicnog belog brasna
malo omeksalog margarina sa premazivanje
malo susama za posipanje
3 kasike ulja
Postupak:
Podmesiti kvasac sa mlakim mlekom, secerom i malo brasna. Kad kvasac nadodje, zamesiti testo sa brasnom, jogurtom, 2 jaja, uljem i solju. Ne ostavljam testo da naraste. Dobro ga umesim i podelim na osam loptica. Od loptica razvijem 8 malih kora i svaku premazujem omeksalim margarinom, stavljam jednu na drugu. Zadnju ne premazujem.
Zatim razvijem jednu vecu koru precnika oko 50cm i debljine najvise do 1cm. Sa spoljne strane kruga isecem tanku traku, podelim je na 3 dela i svaki urolam u mali rolatic. Ta tri rolatica postavim na sredinu podmazane tepsije br.32. Koru isecem na 8 delova i od svakog dela umotam kiflu. Svaku kiflu presecem na pola i poredjam u tepsiju tako da siri kraj bude prema ivici tepsije.
Ostavim da pogaca naraste u tepsiji. Kad se tepsija napuni/max 1 sat/, premazem pogacu umucenim jajetom i posipam susamom.
Pecem u zagrejanoj rerni na 200step., oko 45 min. Kad se ispece, pokrijem kuhinjskom krpom da malo odstoji.
Коментари
Постави коментар