Tursija
To mi dodje, izuzev kiseljenja kupusa, jedna od zadnjih faza u spremanju zimnice ( ako mi ne padne na pamet jos nesto ) :)
U tursiju mozete stavljati razno povrce, a ja sam stavljala samo papriku i sargarepu.
Potrebno je :
10 kg paprike za tursiju
1 kg sargarepe
1 veza lisca celera
11 l vode
200-400 g soli ( ja sam stavila 200 )
200 ml esencije
2 kesice konzervansa ( 10 g )
20 g vinobrana ( ja nisam stavljala)
Paprike dobro oprati, iseci vrhove drski i redjati u bure. Pri vrhu dodati i sargarepu, sa strane uspravno, a ostaviti nekoliko komada za odozgo. Kad ste napinili bure skoro do vrha, stavite preostalu sargarepu i celerov list .
Preko stavite plasticnu resetku.
Naliv pravite u hladnoj vodi sa svim sastojcima. Dobro izmesati i naliti u bure. Po originalnom receptu, u 2 l vode od onih 11, prokuvati sve navedene sastojke i pomesati sa hladnom vodom, ali ja to ne radim, opet po savetu moje svekrve.
Kad ste zavrsili sa nalivanjem, odozgo stavite kamen ( koji ste pre toga dobro oprali ) ili jednostavno stavite neku ciniju koju ce poklopac od bureta pritisnuti , pa ce sva tursija biti u nalivu.
Protivnici upotrebe esencije mogu koristiti vinsko sirce, naravno, na 11 l vode trebalo bi oko 3 litre sirceta. Ja nisam tako spremala, ali pretpostavljam da je i ovo dobar nacin.
Uzivajte u spremanju zimnice :)
U tursiju mozete stavljati razno povrce, a ja sam stavljala samo papriku i sargarepu.
Potrebno je :
10 kg paprike za tursiju
1 kg sargarepe
1 veza lisca celera
11 l vode
200-400 g soli ( ja sam stavila 200 )
200 ml esencije
2 kesice konzervansa ( 10 g )
20 g vinobrana ( ja nisam stavljala)
Paprike dobro oprati, iseci vrhove drski i redjati u bure. Pri vrhu dodati i sargarepu, sa strane uspravno, a ostaviti nekoliko komada za odozgo. Kad ste napinili bure skoro do vrha, stavite preostalu sargarepu i celerov list .
Preko stavite plasticnu resetku.
Naliv pravite u hladnoj vodi sa svim sastojcima. Dobro izmesati i naliti u bure. Po originalnom receptu, u 2 l vode od onih 11, prokuvati sve navedene sastojke i pomesati sa hladnom vodom, ali ja to ne radim, opet po savetu moje svekrve.
Kad ste zavrsili sa nalivanjem, odozgo stavite kamen ( koji ste pre toga dobro oprali ) ili jednostavno stavite neku ciniju koju ce poklopac od bureta pritisnuti , pa ce sva tursija biti u nalivu.
Protivnici upotrebe esencije mogu koristiti vinsko sirce, naravno, na 11 l vode trebalo bi oko 3 litre sirceta. Ja nisam tako spremala, ali pretpostavljam da je i ovo dobar nacin.
Uzivajte u spremanju zimnice :)
Коментари
Постави коментар