Cepkani ajvar II
Nisam mislila da opet pisem recept, jer ga vec imam na blogu, ali za one koji ne znaju, da kazem, da se srazmerno povecanju kolicine paprika iz recepta, ne povecavaju i ostali sastojci.
Ove godine przila sam ga od:
25 kg paprike
500 ml ulja
2 kasike esencije
4 kasike soli
1 glavica belog luka
Papriku ispeci, ocistiti i odmah iseckati na dasci i tako ostaviti u djevdjire da se cedi preko noci.
Sutradan staviti u serpu u kojoj ce se prziti i kad provri, preliti vrelim zejtinom. Posle 20-ak minuta vrenja dodati ostale sastojke.
Ovog puta se isprzio za manje od sat vremena, lepo je paprika bila ocedjena. Ajvar je gotov kad povucete varjacom po dnu, pa se vidi dno.
Vruc ajvar sipati u vruce tegle koje ste sterilisali pola sata na 100 stepeni, tegle staviti u rernu na 100 st. jos pola sata, iskljuciti rernu i ostaviti tegle da se potpuno ohlade u rerni.
Sutradan pre zatvaranja tegli, posipam sa po nekolko mrvica konzervansa odozgo i pokrijem krugovima od papirnih maramica nakapanih sa po 2-3 kapi esencije.
Tegle zatvoriti metalnim poklopcima i ostaviti gde vam ostala zimnica stoji.
Eto, tako :)
Коментари
Постави коментар